Inge Ghijs werd chef binnenland bij De Standaard

Inge Ghys, oud-student geschiedenis Universiteit Antwerpen

Inge Ghijs volgde de masteropleiding geschiedenis en werkt nu als chef binnenland en adjunct-hoofdredacteur bij de krant De Standaard. Ontdek haar verhaal ...

Inge: “Ik leid de afdeling binnenland en ik beslis over welke onderwerpen we schrijven en hoe we dat precies gaan doen. Onze afdeling bestaat uit 12 collega’s en wij schrijven over alle mogelijke binnenlandse onderwerpen behalve politiek. Chef zijn betekent eigenlijk een hele dag beslissingen nemen over wat we wel en niet doen en hoe we bepaalde zaken aanpakken. We beslissen hoe de krantenpagina eruit gaat zien qua vorm, indeling en beeldmateriaal. En omdat journalisten al lang niet meer alleen voor een krant, maar ook voor een website schrijven, bepaal ik ook wat we in de krant zetten en wat we voor de website gebruiken.

Ik was geïnteresseerd in wat er in het verleden is gebeurd en in de manier waarop ons verleden ons heden bepaalt.

Als adjunct-hoofdredacteur ben ik verantwoordelijk voor het personeel op de redactie. Ik zorg voor de aanwervingen en bemiddel als er zich problemen voordoen binnen een afdeling of als iemand niet gelukkig is met een bepaalde werksituatie. Omdat ik de journalistiek ben ingegaan om artikels te schrijven, blijf ik dat ook nog doen naast het leidinggeven.

Ik heb voor de opleiding geschiedenis gekozen omdat ik geïnteresseerd was in wat er in het verleden is gebeurd en in de manier waarop ons verleden ons heden bepaalt. Als journalist gebruik je bronnen en die moet je ook kritisch benaderen. Je doet een hoop kennis op over een bepaald onderwerp en dat moet je dan aan de lezer zo begrijpelijk mogelijk overbrengen. Dat is nu exact wat we bij geschiedenis hebben geleerd.”