Merdan Taplak geeft les op een Spectrumschool in Antwerpen

Merdan Taplak, oud-student geschiedenis Universiteit Antwerpen

Merdan Taplak volgde de masteropleiding geschiedenis en werkt nu op een Spectrumschool in Antwerpen waar hij lesgeeft in een onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers (OKAN). Daarnaast heeft hij een eenmanszaak waarin hij allerlei muzikale activiteiten uitoefent: deejay, producer en theatermaker.

Merdan: “OKAN-leerlingen zijn voornamelijk vluchtelingen die ons onderwijs instromen en een taalbad krijgen. Afhankelijk van het niveau van de leerlingen, zitten ze ongeveer een jaar in een onthaalklas om daarna door te stromen naar het reguliere onderwijs.

Ik ben uit interesse geschiedenis gaan studeren. Geschiedenis heeft me altijd geboeid, al sinds ik klein was. Met mijn familie reisden we vroeger vaak naar Turkije, en daar zag ik ontzettend veel Griekse en Romeinse tempels en amfitheaters. Indiana Jones heeft natuurlijk ook zijn steentje bijgedragen.

Het belangrijkste dat ik geleerd heb tijdens mijn opleiding was om zelfstandig te leren denken en kritisch om te gaan met informatie. Nuanceren en relativeren, veel in vraag te stellen, zonder dat het te vermoeiend of ‘zuur’ wordt. Deze skills pas ik elke dag toe in mijn leven.

Mijn gouden tip voor toekomstige studenten? Ga veel naar de les. In mijn opleiding miste ik amper lessen. Als geschiedenisstudent hadden we al niet zo heel veel les, omdat we veel taken zelfstandig moesten uitvoeren. Door in de les aanwezig te zijn, word je al een eerste keer ondergedompeld in de materie en kan je nuttige vragen stellen.