Business en IT alignment bij KBC

Voorbeeld van een (praktijkgerichte) masterproef

Handelsingenieur in de beleidsinformatica Tycho De Saeytyd wou zijn studie afsluiten met praktijkervaring en besloot een praktijkgerichte masterproef te schrijven.

“Met een major in finance en het 'IT Governance' integratieprofiel, keek ik al snel richting de grote financiële instellingen in België en hun afhankelijkheid van IT. Na wat zoekwerk kwam ik terecht bij KBC, die geïnteresseerd waren in een onderzoek rond business/IT-alineëring en de link met het information security proces. Aangezien ik vorig semester op uitwisseling was in de Verenigde Staten moest alle communicatie via e-mail en Skype verlopen, maar mijn contactpersoon binnen KBC had hier alle begrip voor en daardoor verliepen de voorbereidingen probleemloos.”

Begin februari werd Tycho voor de eerste keer uitgenodigd bij KBC. “Mijn contactpersoon had enkele meetings ingepland in het kader van mijn onderzoek, waardoor ik meteen kon beginnen. Ik werd door alle collega’s hartelijk ontvangen en merkte dat zij ook geïnteresseerd waren in mijn toegevoegde waarde aan dit onderzoek, dat bovendien binnen KBC verspreid zou worden. Ik kreeg de vrijheid om iedereen die zou kunnen helpen aan mijn onderzoek te interviewen, waardoor ik heel snel heel veel informatie heb kunnen verzamelen. Zowel op operationeel, tactisch als strategisch niveau waren er medewerkers bereid om interviews af te nemen.”

“De afstemming tussen de wensen van het bedrijf en die van mijn promotor was in het begin niet zo eenvoudig”, geeft Tycho aan. “Het onderzoek moest voldoende academisch relevant zijn voor UAntwerpen, en tegelijk ook specifiek genoeg voor KBC om intern te kunnen gebruiken. Toch vond ik de gulden middenweg en kon ik mij volledig storten op het uitvoeren van de analyse. Eerst bracht ik zoveel mogelijk IT governance & management mechanismen in kaart die de samenwerking en alineëring tussen business en IT impacteerden. Daarna maakte ik de link met het information security proces, om na te gaan op welke manier de business/IT alineëring dat security proces beïnvloedt.”

Tycho heeft nu een beter zicht op de richtingen die hij uit kan na zijn studies. “Het was een zeer leerrijke ervaring, die mij inzicht heeft gegeven in de daily operations van een bank en de sfeer op de werkvloer. Ik zou een praktijkgerichte masterproef aanraden aan iedereen die op zoek is naar meer voeling met de bedrijfswereld en actuele uitdagingen binnen ondernemingen wil onderzoeken.”