Nieuwe technologieën in de farmaceutische sector

Voorbeeld van een masterproef

HIB-student Niels Van Tendeloo analyseerde in zijn masterscriptie wat de impact is van nieuwe, disruptieve technologieën op de farmaceutische sector van België.

Op basis van een literatuurstudie en interviews met experts ontdekte hij dat dit de meest relevante digitale trends waren anno 2018 voor de sector: blockchain, cloud computing, artificiële intelligentie, big data, augmented reality, mobile en 3D printing. 

Niels: "De farmaceutische sector staat bekend om zijn strenge wetgeving. Daarom heeft de sector lang wat achtergelopen op vlak van nieuwe technologieën. Sinds enkele jaren is daar verandering in gekomen: technologische innovatie wordt meer en meer omarmd."

Die technologische innovaties bracht Niels in kaart door met experts uit de farmaceutische sector te praten en door literatuuronderzoek te doen. Relevante trends waren bijvoorbeeld artificiële intelligentie en virtual reality. 

Niels kwam tot de conclusie dat de mobiele revolutie de meeste impact heeft op de farmaceutische sector: "De moderne mens heeft quasi altijd zijn smartphone op zak. Het is dan ook logisch dat de sector mobiele applicaties en technologie gebruikt om de klanten te bereiken. Denk hier bijvoorbeeld aan medische applicaties die levens kunnen redden of aan mobile learningeen manier om lesmateriaal aan medisch afgevaardigden aan te bieden."

Het grote voordeel aan die vernieuwingen? Dat de farmaceutische sector nog veel klantgerichter zal kunnen worden.