Masterscriptie HIB - Risicoverkleining bij cloud computing services

Het gebruik van cloud computing services heeft de laatste decennia geleid tot een fundamentele wijziging van het IT-landschap. Bestanden worden niet meer op een eigen server opgeslagen, maar op een externe server zoals bijvoorbeeld Google Cloud. In zijn masterproef onderzocht HIB-student Mathew de voor- en nadelen van die evolutie.

Mathew: "Wanneer je van een cloudsysteem gebruikmaakt, kan je genieten van een grote flexibiliteit. Toch wat meer opslagruimte nodig dan verwacht? Dan kan je die gewoon bijhuren. Bovendien is de toegang tot zo'n services vaak erg eenvoudig."

Natuurlijk zijn er ook enkele risico's verbonden aan cloud computing services. De cloud kan bijvoorbeeld niet compatibel zijn met bestaande IT-platformen, en bedrijven hebben geen controle over bijvoorbeeld technische storingen. Ook juridische risico's zijn reëel: GDPR-wetgevingen die niet nagevolgd worden, slechte beveiliging van data ...

Mathew voerde daar een risico-analyse op uit, op basis van literatuurstudie, gesprekken met experts en Cloud Government raamwerken. Aan de hand van die informatie bepaalde hij hoe groot elk risico was en welke maatregelen moeten worden genomen om die risico's te verkleinen. "Op die manier wordt deze manier van dataopslag veel veiliger en efficiënter."

 

xf