Gebruik van Arduino in de klas

Tijdens dit nascholingstraject leer je zelf tekstueel Arduino’s programmeren met de meest moderne online en offline tools.

We programmeren enkel tekstueel (niet grafisch) in embedded C. We gebruiken hiervoor de online en offline Arduino IDE compiler. Goed programmeren kan je niet op 1 dag leren, vandaar de bewuste keuze voor 3 dagen zodat we een solide basis kunnen leggen. We hebben hierbij ook ruim aandacht voor de manier waarop je deze materie kan overbrengen naar je leerlingen via relevante en uitdagende projecten.

Programma

Dag 1 van 3: Basis

Tijdens dag 1 leer je de basishandelingen van het Arduino programmeren. We verkennen de hardware en schrijven onze eerste eenvoudige programma’s om outputs aan te sturen en om inputs in te lezen. Je kan na deze dag zelf actuatoren aansturen en sensoren inlezen.

Onderwerpen: digitale outputs, pwm outputs, versterkte outputs, digitale inputs, analoge inputs, seriële monitor, seriële plotter, smart sensoren en actuatoren

Dag 2 van 3: Coderen

Tijdens dag 2 ligt de focus op het echt leren programmeren in embedded C, iets wat in de meeste opleidingen te weinig aandacht krijgt. Je leert de toepassingsmogelijkheden van de verschillende programmeerstructuren kennen via oefeningen. We hebben aandacht voor correct gebruik van variabelen en voor een ordelijke structuur. Ook het gebruik van flowcharts als hulpmiddel in het oplossen van programmeerproblemen komt aan bod.

Onderwerpen: if/then/else, for-loop, while, case, ordelijk programmeren, variabelen en geheugengebruik, flowcharts

Dag 3 van 3: Internet of Things

Op de derde dag koppelen we onze Arduino met enkele muisklikken via Wifi aan het internet. De sensoren die we aan onze Arduino hangen kunnen we nu van eender waar ter wereld volgen via een PC of app, en het licht thuis aan of uit zetten met je smartphone is kinderspel geworden. Je zal verbaasd zijn van de eenvoud waarmee je zelf IoT-toepassingen kan uitwerken.

Er is een hardwareset t.w.v. €75 inbegrepen met een krachtige Arduino van de nieuwste generatie met ingebouwde IoT-connectie en de nodige sensoren en actuatoren om alle oefeningen tijdens en na de nascholing zelf uit te testen.

Al het ontwikkelde lesmateriaal wordt ook digitaal meegegeven zodat je dit als basis kan gebruiken voor je eigen lessen.

Lesgever


Bart Huyskens is leraar elektronica en informatica met meer dan 20 jaar ervaring. Hij ontwikkelt zelf hardware en software voor onderwijs. Ook na de nascholing blijft hij bereikbaar voor ondersteuning tijdens je lessen.

Locatie

Sint-Jozefinstituut, Jozef Hendrickxstraat 153, 2900 Schoten

Taal
Nederlands
Inschrijven t.e.m
2023-11-30T23:00:00
Type
Kort- en langlopende opleidingen
Cursusnummer
23/STM/070A
Academiejaar
2023 - 2024
Interessegebied
Onderwijs en pedagogie, Wetenschappen