"Het voelt alsof ik een wereldreis gemaakt heb."

Olisa Devos ging tijdens haar bacheloropleiding sociaal-economische wetenschappen naar de Canadese stad Montréal.

Olisa: “De combinatie van leven in een vreemd land en veel nieuwe mensen leren kennen is onbeschrijfelijk. Je leert studenten uit de hele wereld kennen en maakt kennis met hun cultuur. Je moet natuurlijk studeren, maar tegelijk creëer je onvergetelijke herinneringen en kan je heel wat rondreizen. Ik heb tijdens mijn uitwisseling Boston, Québec, Toronto en Ottawa bezocht.

Tijdens de eerste week was er een 'Welcome Week' met tal van activiteiten, dus ik voelde mij al snel thuis. Ik was snel bevriend met de andere uitwisselingsstudenten en voelde me zelden eenzaam. Tijdens mijn studie in Montréal verbleef ik in een appartement in Little-Italy, dat ik deelde met twee huisgenoten. Ik vond het een groot voordeel om met locals een appartement te delen. Zo kon ik de stad op een andere manier ontdekken.

Montréal heeft alles wat ik zoek in een stad: multicultureel, meertalig en een groot aanbod aan cultuur. Het is een echte migratiestad: ongeveer 45% van de bevolking is van niet-Canadese afkomst. Veel mensen praten Frans én Engels en, naar het Canadese stereotype, iedereen is vriendelijk en behulpzaam. Montréal is de culturele hoofdstad van Québec en er was dan ook elke dag iets te doen.

Deze ervaring heeft me geleerd dat ik nog zelfstandiger ben dan ik dacht. Je moet in de eerste weken veel zaken in orde brengen, zoals inschrijven voor je vakken, documenten laten tekenen en je verzekering in orde maken. Toch mag je een kans als deze echt niet laten liggen. Mijn talenkennis is enorm verbeterd, niet alleen Frans en Engels maar ook Spaans en Duits. Het maakt eigenlijk niet uit waar je op uitwisseling gaat. De talen die je kent, kan je altijd wel oefenen met andere uitwisselingsstudenten. Doordat je mensen uit de hele wereld leert kennen, voelt het alsof je een wereldreis gemaakt hebt.”

Olisa foto's