Effect Airbnb op Antwerpse hotels

Voorbeeld van een masterproef

De intrede van Airbnb enkele jaren geleden heeft niet het verwachte negatieve effect op de Antwerpse hotelsector gehad. Dat blijkt uit het scriptieonderzoek van TEW-student Vincent Daelemans (UAntwerpen). Zowel de hotelprijzen als de bezettingsgraad zijn de voorbije jaren gestegen. De sector investeert volop in de verdere uitbreiding van het Antwerpse hotelaanbod.

Uit het onderzoek kwam naar voor dat Airbnb (1797 locaties in de Scheldestad) en de hotelsector allebei sterk geconcentreerd zijn binnen de Antwerpse Ring. Airbnb is, in tegenstelling tot de hotels, ook buiten het centrum aanwezig. Hotels zijn slechts actief in 21 wijken, in 53 wijken vind je minstens één Airbnb-verblijfslocatie. Op het vlak van accommodaties wordt Antwerpen voornamelijk gekenmerkt door een groot aantal ketenhotels met drie en vier sterren. De meerderheid van de Airbnb-listings bestaat uit volledige appartementen en woningen, aangevuld met private en gedeelde kamers.

Airbnb bezettingsgraad

Airbnb geen prijsbreker in Antwerpen
Zijn de private verhuurders van kamers dan een te duchten concurrent voor de reguliere hotels? In Antwerpen valt dat blijkbaar goed mee. “Een van de voornaamste redenen om voor Airbnb te opteren is toch nog steeds de prijs"”, aldus Daelemans. “Uit mijn onderzoek blijkt dat de Airbnb-listings in Antwerpen gemiddeld niet veel goedkoper zijn dan de hotelkamers: een Airbnb-kamer kost voor een reisgezelschap van twee personen gemiddeld 80 euro, een hotelkamer 88,95 euro. Dat reduceert de aantrekkelijkheid van het platform in Antwerpen natuurlijk aanzienlijk. Als de groep groter is, wordt Airbnb wel aantrekkelijker op budgettair vlak.”

Populariteit van Antwerpen als toeristische bestemming
Toch zien we voor zowel Airbnb als de hotelsector een stijgende trend qua bezettingsgraad: een positief signaal voor de toeristische sector in Antwerpen. “Een sterke toename van de investeringen in nieuwe projecten zorgt voor een verbeterde attractiviteit van Antwerpen als toeristische bestemming”, constateert Daelemans.

“Zo zien we de laatste jaren een toename van de zogenaamde boetiekhotels, hotels met een beperkt aantal kamers en vaak een originele inrichting. Er komen ook hotels met vier en vijf sterren bij. Die toename van het aantal hotelkamers kan in de toekomst misschien wel een probleem gaan vormen.”