Houssnia raakte door een paper geïnspireerd tot het schrijven van een hele roman

Houssnia El Azouzi volgde de bachelor toegepaste taalkunde en koos daarna voor de master meertalige professionele communicatie. Ze werkt nu als career counselor in de HR-sector, maar haar hart ligt bij boeken schrijven. In 2017 publiceerde ze bij Uitgeverij Boekscout haar debuutroman Gebroken ziel.

Houssnia El Azouzi

Geïnspireerd door de opleiding toegepaste taalkunde

Het boek is ontstaan naar aanleiding van de paper die ik voor het opleidingsonderdeel Interculturele communicatie heb geschreven. Daar had ik gekozen om het onderwerp van Belgische Syriëstrijders wat nader te bekijken. Ik was geïnteresseerd in wie deze jongeren waren en wat hun drijfveer was. Lang na het indienen van de paper bleef dit onderwerp door mijn hoofd spoken. Ik kon alleen maar denken aan wat zo’n persoon moest doormaken in een oorlogsland. Wat heeft hij gezien? Hoe gaat hij met die trauma’s om? Wat doet hij eenmaal hij terug is?

Voordat ik het wist, opende ik een Word-document en typte ik de eerste scène. Ik had geen idee waarover het verhaal zou gaan of wie mijn personages zouden zijn, maar ik wist dat ik het eerste hoofdstuk moest schrijven voor ik het kwijt was. Het enige wat ik voor me zag, was een soldaat die net was teruggekeerd uit Syrië, op de bank bij een psycholoog. Algauw ontstond mijn eerste personage Aliskander en kort daarop volgde Enora. Het hele verhaal werd daarna rond de proloog geschreven.

De steun van een online lezerspubliek

Ik was eigenlijk niet van plan om een volledig boek of verhaal te schrijven. Dat gebeurde pas toen ik besloten had om de eerste twee hoofdstukken online te publiceren op een forum. Op die manier bouwde ik een lezerspubliek op. Ze waren mijn steun in dit hele proces. Na elk hoofdstuk wou ik er namelijk mee stoppen. Het was niet professioneel genoeg geschreven. Niet gestructureerd genoeg. Niet mooi genoeg. Ik had duizend en een redenen om te stoppen, maar mijn lezers gaven me duizend en een redenen om verder te gaan.

Ik kwam toen tot het besef dat schrijven niet zomaar een hobby was. Het was mijn mentale uitlaatklep geworden waar ik mijn mening kwijt kon zonder dat ik deze hardop moest formuleren. Na drie jaar hadden mijn lezers me genoeg zelfvertrouwen gegeven om de sprong te wagen mijn boek uit te geven.

Advies voor wie schrijver wil worden

  1. Aan de toekomstige schrijvers out there wil ik nog zeggen: laat je niet afschrikken. Er is heel veel concurrentie waardoor je aan je competenties gaat twijfelen. Vergelijk jezelf zeker niet te veel met andere schrijvers, maar gebruik hen als inspiratiebron. Iedereen ontwikkelt zijn unieke schrijfstijl en dat is juist het mooie aan dit hele proces.
     
  2. Wat vooral belangrijk is, is dat je je verhaal afmaakt. Soms begin je met veel inspiratie en motivatie aan een verhaal, maar wil je het na een paar pagina’s al opgeven. Het is inhoudelijk niet meer interessant of het is opeens zo slecht geschreven, of soms heb je gewoon last van writer’s block. Dat kan en dat mag zeker, maar je kan alleen maar groeien door te schrijven. Dus maak je verhaal af en noteer voor jezelf wat niet goed ging en wat er zeker beter kan.
     
  3. Experimenteer ook voortdurend met schrijfsels om te zien welke genres je beter liggen.
     
  4. En soms moet je gewoon die mentale knop omdraaien en de stap zetten om je manuscript in te dienen bij een uitgeverij. Wie weet wat er uit de bus komt.

In de bachelor toegepaste taalkunde volg je een schrijftraject zodat ook jij de beste teksten kan schrijven!