Wat mag ik verwachten?

Persoonlijke aanpak

De opleiding wijsbegeerte in Antwerpen heeft een eigen gezicht. Doordat er in kleine groepen gewerkt wordt, is er veel ruimte voor elke individuele student. Studenten krijgen de kans om het woord te nemen, in discussie te treden met elkaar en met de docenten. Zo leer je iedereen kennen en word je aangemoedigd om je eigen filosofische stem te ontwikkelen, op je eigen tempo.

Tijdens je studentenjaren kan je je aansluiten bij de vereniging Lingua. Wanneer je bent afgestudeerd, blijf je dankzij Filosofa in contact met andere oud-studenten filosofie tijdens inspirerende lezingen, debatavonden en de jaarlijkse Filosofienocturne.

Brede wetenschappelijke vorming

Je wordt ook gestimuleerd om je filosofische interesses verder te onderzoeken en te ontplooien. Of het nu politiek, wetenschap, economie of kunst betreft, als filosofiestudent kan je je erop toeleggen door middel van keuzeopleidingsonderdelen en gespecialiseerde seminaries.

Alvast kennismaken met filosofische thema's zoals vrije wil, zelfliefde en klimaatverandering? Dan zit je goed bij deze filosofen die je aan UAntwerpen zult leren kennen of die er hebben gestudeerd/gewerkt:

  • Podcast Kluwen, gepresenteerd door Martha Claeys en Lotte Spreeuwenberg.
  • Filosofisch platform Troebel van Maïté de Haan en Julia Alegre.
  • Podcast Wilderhistories, van o.a. filosoof Linde De Vroey.

Internationale context

Het studieprogramma voorziet een ruime keuze aan activiteiten om internationale ervaring op te doen. Jaarlijks wordt er een zomerschool georganiseerd waarin je les krijgt van vooraanstaande internationale denkers. Daarnaast is er een rijk aanbod aan lezingen en conferenties met internationale gastsprekers. Ook buiten de lessen bevind je je in Antwerpen in een aantrekkelijke internationale context, met een rijk en divers cultuuraanbod.​