Oud-studente Kathleen Cools: "Volg je intuïtie. Durf tegen de stroom in te denken. En werk hard als het moet."

Kathleen Cools werkt op de VRT en is sinds 2015 het anker van het duidingsprogramma Terzake op Canvas. In 1986 behaalde ze haar diploma wijsbegeerte.

Kathleen: “In de humaniora was ik al enorm geboeid door filosofie. Wijsbegeerte studeren was daarom een heel bewuste keuze voor mij. Ik ambieerde een journalistieke carrière bij de krant, en ging ervan uit dat wijsbegeerte daarvoor de ideale voorbereiding was.”

Dat bleek inderdaad zo te zijn, maar in plaats van bij de schrijvende pers kwam Kathleen bij radio en televisie terecht. “Ik presenteer nu samen met Annelies Beck het programma Terzake en doe interviews met de gasten in de studio of via live-verbindingen. We presenteren de interviews niet alleen, we bereiden ze ook voor in samenwerking met de eindredacteur, de reporters en de researchers. Alles wat uiteindelijk op het scherm komt, is het resultaat van een nauwe samenwerking.”

 “Mijn opleiding ondersteunt me daarin, op verschillende manieren”, zegt Kathleen. “Ik leerde teksten analyseren en het juiste woord op de juiste plaats zetten.  Ook leerde ik logisch redeneren en de pro’s en contra’s tijdens een debat afwegen. Dat zijn allemaal dingen die helpen als je uitgebreide interviews doet.”

Ten slotte geeft Kathleen een tip mee voor toekomstige studenten: “Volg je intuïtie. Durf tegen de stroom in te denken. En werk hard als het moet.”