Oud-studente Martha Claeys: "Filosofie brengt geen pasklare antwoorden, maar wél een set instrumenten om kalmte in de chaos van het leven te brengen."

Martha Claeys behaalde in 2016 haar master wijsbegeerte. Ze is aspirante FWO en doctoreert aan de Universiteit Antwerpen. Ze zit samen met collega-doctoraatsstudent Lotte Spreeuwenberg achter de filosofische podcast Kluwen.

Martha Claeys schrijft een doctoraat over de emotie trots. Haar dagen zijn gevuld met zelfstandig onderzoek en schrijfwerk, maar ze werkt ook mee aan leesgroepen of congressen. Af en toe komt daar nog een zijproject bij, zoals bijvoorbeeld een filosofische podcast.

Waarom ze destijds koos om de opleiding wijsbegeerte te volgen? Martha: “Ik herinner mezelf niet anders dan dat ik me vragen stelde. Over vriendschap, leven, goed en kwaad, rechtvaardigheid … Filosofie brengt geen pasklare antwoorden op die vragen, maar wél een set instrumenten om kalmte in de chaos van het leven te brengen.”

Wat ze tijdens haar studie leerde, past Martha dagelijks toe: “Doctoreren is dan ook een verlengde van de studie zelf. Ik leerde argumenten uitwerken, mijn gedachten helder formuleren en mijn dagen zelf structureren. De zelfdiscipline en zelfstandigheid die je als student verwerft, zijn onontbeerlijk in mijn werkgebied.”

“Of een studie wijsbegeerte je ook op andere loopbanen voorbereidt, kan ik pas zeggen als ik na mijn doctoraat op de arbeidsmarkt kom. Sowieso zijn er geen vacatures ‘filosoof’. Maar dat maakt de opleiding juist zo boeiend. Je kan eigenlijk nog alle kanten op, maar je zal er wel zelf vorm aan moeten geven.”

Ten slotte geeft Martha de volgende tip mee: “Ga voor de buitenlandse ervaring! Je leert er niet alleen veel over filosofie, maar ook over wat mensen bezighoudt, jezelf en je eigen kunnen.”