Oud-student Samuel: "Filosofie heeft mij geleerd snel en goed om te gaan met individuele vocabularia, in verschillende mate van abstractie."

Samuel Saelemakers behaalde in 2010 het masterdiploma wijsbegeerte.

Nu werkt hij als curator bij Witte de With Center for Contemporary Art in Rotterdam.

Samuel: “Als curator maak ik tentoonstellingen van internationale en hedendaagse kunstenaars. Ik nodig deelnemende kunstenaars uit en start een dialoog met hen: welk werk willen ze maken en tentoonstellen? Daarnaast zorg ik ook voor praktische zaken zoals verzekeringen en transport en schrijf ik publieks- en persteksten.”

Kasper Bosmans, ‘Legend: Decorations (Barrada)’, 2016, gouache and pencil on paper, 21 x 28 cm. Image courtesy Witte de With Center for Contemporary Art.

Zijn achtergrond als master in de wijsbegeerte komt daarbij goed van pas: “Filosofie heeft mij geleerd snel en goed om te gaan met individuele vocabularia, in verschillende mate van abstractie.  Dat is belangrijk in de kunstwereld, want elke kunstenaar is anders. Je moet dus kunnen meegaan in een uniek en creatief universum.”

Tot slot geeft Samuel nog een tip mee: “Zoek niet naar een rechtstreekse toepassing van filosofische kennis. Gebruik ze in plaats daarvan om betekenis te vinden in die thema’s of onderwerpen die je professioneel aanspreken.”