Professor-ondernemer Hans Verboven, drukkerij Universitas en UAntwerpen slaan de handen in elkaar

Bedrijven zullen de oplossingen moeten bieden voor de maatschappelijke, technologische en milieu-uitdagingen van morgen. UAntwerpen-professor Hans Verboven schreef er ‘Beter ondernemen’, een inspiratieboek voor duurzame groei, over. “Geen wetenschappelijk of academisch werkstuk, wel een recept voor waardemaximalisatie en een collage van ideeën, tools, verhalen en goede voorbeelden”, aldus Verboven.

Dankzij de steun van Universitas kunnen alle 21 374 studenten van UAntwerpen de komende twee weken een gratis hardcover full-color exemplaar afhalen. “We hebben voorlopig 1.000 exemplaren voorzien, maar bij grote interesse komt er een tweede druk”, klinkt het.

Extra innovatieve studenten

Prof. Hans Verboven is naast zijn functie als deeltijds duurzaamheidsprofessor ook zelf ondernemer. Hans: “Al meer dan tien jaar help ik bedrijven, lokale overheden en organisaties om hun beleid te optimaliseren met aandacht voor mensen en cijfers. Zo ondervind je wel wat meestal wel en niet werkt. Vaak schakel ik ook de hulp in van masterstudenten van de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie, omdat zij met hun frisse geest extra innovatief uit de hoek kunnen komen. Via dit inspiratieboek delen mijn (studenten)team en ik die ervaringen. Tientallen ondernemers met wie we in het verleden samenwerkten, sponsoren de gratis exemplaren. Zij komen ook zelf aan het woord in het boek. Denk aan de bedrijfsleiders van Aertssen Group, Foodmaker en BOMA. Studenten die het lezen, zullen merken: hun verhalen werken stuk voor stuk aanstekelijk.”

Tom Van Uffelen (bedrijfsleider Universitas): “Zelf steek ik als ondernemer mijn hart en ziel in Universitas. Ik vind het belangrijk dat jonge mensen zelf ook overwegen om duurzaam te gaan ondernemen. Daarnaast werk ik al enkele jaren samen met Hans en zijn studententeam. Door hun hulp zijn we er bij Universitas in geslaagd om in één jaar tijd 28% minder energie te verbruiken. Ten slotte zijn we ook al jaren partner van de Universiteit Antwerpen. Kortom, redenen genoeg om heel fier onze schouders op financieel en organisatorisch vlak mee onder dit project te zetten.”

Nooit zoveel student-ondernemers

Tom-Hans-Silvia.jpg

De universiteit vindt het belangrijk dat studenten origineel leren denken tijdens hun studies. Prof. Silvia Lenaerts (vicerector innovatie): “De uitdagingen die op onze samenleving afkomen, zijn gigantisch. We vinden het onze taak om ondernemende en innovatieve studenten op de wereld los te laten. Ondanks corona waren er in Antwerpen nog nooit zo veel student-ondernemers als dit academiejaar. Onze aanpak lijkt dus te werken.”

We vinden het onze taak om ondernemende en innovatieve studenten op de wereld los te laten.

Praktische informatie

Alle studenten van UAntwerpen kunnen tussen vrijdag 30 april en woensdag 12 mei 2021 op vertoon van hun studentenkaart een gratis exemplaar van het inspiratieboek ‘Beter ondernemen’ gaan afhalen bij Cursusdienst Universitas (Prinsesstraat 16, 2000 Antwerpen). Wie niet aan UAntwerpen studeert, kan het inspiratieboek aankopen via de webshop van Standaard Boekhandel.