Side header image

Praktische informatie over de Openlesdagen

Lees alles over het praktische verloop van de Openlesdagen. Heb je een vraag? Aarzel niet om contact op te nemen via openlesdagen@uantwerpen.be.
 

Algemeen

Inschrijven

Wegwijs

Algemeen

Wie mag naar de Openlesdagen komen?

In de eerste plaats nodigen we vijfde- en zesdejaars uit het secundair onderwijs uit, maar iedereen die een (vervolg)studie overweegt is welkom.
 

Mogen ouders, familieleden, vrienden... ook mee?

Het is niet de bedoeling dat je je ouders, familieleden, vrienden... meebrengt naar de lessen. Zo veel extra studenten zouden de aula's en leslokalen overbevolken. Het vlotte verloop van de lessen komt dan in het gedrang.

Willen zij ook graag de campus eens zien? Geen probleem: nodig hen uit om je te vergezellen naar een infodag of een van de andere infomomenten.
 

Wat is een meelooples? Wat is een proefles?

In een meelooples ervaar je een les zoals ze echt is. Je zit tussen de studenten en krijgt dus een goed beeld van de manier van lesgeven en de moeilijkheidsgraad van het opleidingsonderdeel (maar daarom niet van de hele opleiding!). Omdat de docent voortbouwt op leerstof die in vorige lessen aan bod kwam, is het voor jou mogelijk moeilijker om de les te volgen. Zeker in de krokusvakantie, want dan volg je les in het tweede semester.

Een proefles wordt speciaal ingericht. Je begrijpt meer van de leerstof die in een proefles aan bod komt, omdat het niveau aangepast is aan dat van startende studenten. Meestal gaat een proefles over een specifiek onderwerp uit de opleiding. Na sommige proeflessen volgt een korte rondleiding of kan je vragen stellen.
 

Van welke opleidingen kan je een les volgen?

Bijna alle meelooplessen komen uit een bacheloropleiding. De meeste zelfs uit het eerste deel/jaar van een bacheloropleiding.

Sommige lessen komen echter ook in een schakelprogramma aan bod. Via een schakelprogramma kan je van een professionele bachelor aan een hogeschool (in Nederland: HBO) overstappen naar een masteropleiding aan de universiteit.

Uitzonderlijk kan er ook een les uit een masteropleiding opduiken in het aanbod.
 

TOP
 

Inschrijven

Vanaf wanneer kan je je inschrijven?

Het aanbod van lessen komt enkele weken op voorhand online. Vanaf dan kan je je inschrijven voor de lessen die je wil volgen. 
 

Voor hoeveel lessen mag je je inschrijven?

Je kan je inschrijven voor maximum 10 lessen. Je kan niet inschrijven voor lessen die op hetzelfde tijdstip plaatsvinden. Hou ook rekening met de reistijd tussen de campussen.

Bekijk ook: Met de bus van campus naar campus
 

Hoe je inschrijving aanpassen of annuleren?

Na je inschrijving heb je een e-mail ontvangen. Via een link in deze e-mail kan je je inschrijving aanpassen of annuleren. Heb je de e-mail niet meer? Neem contact op via openlesdagen@uantwerpen.be en vraag om de e-mail opnieuw te versturen.
 

Kan een les geannuleerd worden?

Het is helaas mogelijk dat een les afgeschaft wordt. Als jij ingeschreven bent voor deze les, brengen we jou natuurlijk zo snel mogelijk op de hoogte. Soms gebeurt het dat een les op het laatste nippertje niet kan doorgaan, bv. omdat de docent ziek is. We slagen er dan helaas niet altijd in om iedereen tijdig te verwittigen.
 

TOP
 

Wegwijs

Hoe vind je vlot de weg naar de campus?

Kijk goed na op welke campus je moet zijn voor de lessen die je gaat volgen en raadpleeg de route-informatie per campus:

Bekijk ook: Met de bus van campus naar campus

Tip: De hele week met de trein naar de campus voor 15 euro
 

In welke lokalen vinden de lessen plaats?

Enkele dagen voor de eerste openlesdag ontvang je - als je voor een of enkele lessen ingeschreven bent - een e-mail waarin we jou laten weten in welke lokalen de lessen plaatsvinden.
 

Waar kan je 's middags iets eten?

Bij Komida, de studentenrestaurants van UAntwerpen, ben je op de juiste plaats voor lekkere, gezonde maaltijden met een duurzaam tintje aan studentvriendelijke prijzen.
 

TOP