Universidad Centroamericana

2e master geneeskunde - inleefreis

Voor vertrek

Ik was al een tijdje op zoek naar een leuke manier om naar het Zuiden te trekken, Latijns-Amerika heeft me altijd erg aangesproken. Toen ik voor het eerst over het inleefprogramma van USOS hoorde, was ik meteen verkocht.
Dit was de reis die ik wilde maken, Nicaragua allí voy!

Naast heel wat praktische voorbereidingen, stond er mij ook wat anders te wachten: cursus Spaans. Omdat ik mij in Nicaragua toch een beetje verstaanbaar wilde maken, volgde ik lessen en deed ik zelfstudie om mijn taalniveau een boost te geven.

Verder organiseerde USOS verschillende weekends over ontwikkelingssamenwerking en het land van bestemming en gaf ik samen met mijn reisgenoten presentaties over de cultuur, politiek en geschiedenis van Nicaragua. Zo hoefden we niet onvoorbereid op inleefreis te vertrekken. En ik had er zin in!

Mijn verblijf

Op 22 augustus deze zomer was het zover. ‘s Ochtends vroeg vloog ik samen met zeven reisgenoten naar het land van bestemming. Onze reis was zo georganiseerd dat we twee keer een week in een dorpje verbleven. De andere weken verbleven we in Managua, de hoofdstad van Nicaragua. In de dorpjes verbleven we elk bij een gastgezin. Hierdoor kregen we een duidelijk beeld van het bijzondere leven op het platteland, echt een aanrader!

In Managua volgden we een programma aan de UCA, hier namen we deel aan sociale projecten in een rusthuis en een schooltje. Daarnaast stond voor de geneeskundestudenten een bezoek aan het psychiatrisch ziekenhuis op de agenda. We kregen ook in de hoofdstad de kans om contacten te leggen met de lokale bevolking door de studenten boekhouding bij te staan met hun sociale stage. De ideale gelegenheid om hun manier van schoolgaan en werken te ontdekken. 

Bij terugkeer

Vijf weken in een ander land verblijven. Bij vertrek lijkt het een lange periode om weg te zijn van thuis, maar eens je op je bestemming bent, gaat de tijd – ja hoor héél cliché, maar het is nu eenmaal zo – veel te snel voorbij.

Niet alleen het land en haar cultuur, maar ook de inspirerende mensen die ik heb ontmoet, hebben mijn ervaring gemaakt. Ze hebben er voor gezorgd dat ik vaker stil sta bij zogenaamde evidente dingen des levens.
Voor mezelf, als persoon en als arts in opleiding, was mijn reis naar Nicaragua zonder twijfel een verrijking, ik besef des te meer wat belangrijk is in het leven en draag dit mee, nog jarenlang.