Wil je meer te weten komen over ontwikkelingssamenwerking? Plan je een stage of wetenschappelijk werk in een ontwikkelingsland? Deze opleidingen en lezingen helpen je alvast op weg.

UCOS Voorbereidingsdagen 'Naar het zuiden'

Vertrek je binnenkort in het kader van je opleiding naar het Zuiden, voor stage of onderzoek? Fantastisch! Dit zal je veel onvergetelijke ervaringen bieden, met boeiende kennismakingen en spannende avonturen!

Maar, wonen en werken in een land met een andere cultuur, taal en geschiedenis is niet evident, en wordt vaak onderschat. Het is belangrijk dat je goed voorbereid bent, niet enkel op de veelzijdige praktische zaken, maar vooral in het functioneren en samenwerken in complexe samenlevingen, vaak geteisterd door extreme armoede en torenhoge ongelijkheid. Daarnaast is het belangrijk dat je stilstaat bij mogelijke teleurstellingen, je eigen verwachtingen kadert, en een kritisch analyse maakt hoe je ter plekke nuttig kan zijn voor de lokale werkgever en gemeenschap.

Tijdens deze interactieve dag verwerf je inzichten in je rol als stagiair in complexe samenlevingen en oefen je op belangrijke interculturele communicatieve vaardigheden die de slaagkansen van je stage/onderzoek verhogen.

Informatie en inschrijven: UCOS webpagina

(Deelname aan deze voorbereidingsdag is verplicht voor studenten van de UAntwerpen die naar een ontwikkelingsland reizen.)

Inleiding op 'Internationale en Globale Ontwikkeling en Gezondheidszorg' (IGOG)

Deze opleiding, georganiseerd door het Global Health Institute, biedt een voorbereidende vorming aan studenten die in de toekomst (wetenschappelijk) werk of een (klinische) stage zullen uitvoeren in een ontwikkelingsland. De nadruk ligt op het grotere kader van globale ontwikkeling en gezondheidszorg in ontwikkelingslanden. Deze extra-curriculaire cursus wordt gedoceerd door een mix van experten uit het werkveld en uit verschillende instellingen (Belgisch Ontwikkelingsagentschap, Instituut voor Tropische Geneeskunde, Rode Kruis Vlaanderen, Memisa, Be-cause Health, UGent, Artsen Zonder Vakantie, UAntwerpen, Handicap International, …).

Deze cursus is gratis voor studenten die ingeschreven zijn in een opleiding aan de UAntwerpen. Externen betalen 75 euro om zich in te schrijven.

Informatie en inschrijvingen: IGOG webpagina

Debating Development

Studenten en personeelsleden kunnen debatteren over aspecten van de ontwikkelingsproblematiek of mee naar antwoorden zoeken op de globale uitdagingen van deze wereld via deelname aan de Debating Development debattenreeks, die worden georganiseerd door USOS. Tijdens deze debatten worden twee internationale sprekers tegenover elkaar gezet en krijgt het globale Zuiden een forum.

De debatten gaan steeds door op een dinsdagavond, van oktober tot begin december en staan open voor zowel studenten en personeel van de UAntwerpen als voor extern publiek.

De debattenreeks kan ook als keuzevak (met credits) worden gekozen door studenten.

Meer informatie en het programma vind je op de USOS webpagina's.

USOS Webinars

Tijdens het digitale jaar academiejaar 20-21 organiseerde USOS verschillende online seminars, waaronder een Marokko webinar reeks en een Congo webinar reeks. 

Je kan de lezingen herbekijken via de USOS website.

European Development Days

De European Development Days (EDD) worden georganiseerd door de Europese Commissie. Ze brengen de ontwikkelingsgemeenschap elk jaar samen om ideeën en ervaringen uit te wisselen, met het oog op nieuwe partnerschappen en innovatieve oplossingen voor acute uitdagingen. Het programma omhelst lezingen en debatten door toonaangevende opiniemakers en stakeholders.

Je kan de sessies van voorbije edities opnieuw bekijken via de EDD website.