Indien je niet voor een langere periode naar het buitenland wil, kan je kiezen voor een zomerschool of internationale cursus. Vaak worden deze cursussen in samenwerking met de universiteit of in internationaal verband georganiseerd, al dan niet in het kader van het Erasmusprogramma. Zomerscholen laten je toe om op korte tijd kennis te maken met een andere context en geven je de mogelijkheid om je bestaand curriculum verder uit te diepen en aan te vullen. 

Kunnen de studiepunten worden erkend in mijn curriculum?

Sommige faculteiten kennen onder bepaalde voorwaarden studiepunten toe voor het succesvol afsluiten van een dergelijke cursus. Om de voorwaarden te leren kennen neem je best zo snel mogelijk contact op met de internationale coördinator van je faculteit, of bekijk je de facultaire pagina in de Blackboard-leeromgeving. Een tijdige aanvraag is immers nodig voor de verzekering van je deelname aan de zomerschool.

Waar vind ik inspiratie?

  • Op de website www.summerschoolsineurope.eu kan je een uitgebreid aanbod vinden van zomerscholen in Europa. Je kan hierbij sorteren op periode, land en studiedomein.
  • Je kan ook rechtstreeks terecht op de website van je instelling naar keuze. Je kan je hiervoor ook baseren op de lijst van partnerinstellingen waarmee je faculteit uitwisselingsakkoorden heeft. Soms kom je als student van een partnerinstelling in aanmerking voor een verminderd inschrijvingstarief.
  • Wil/kan je niet naar het buitenland, maar doe je toch graag een internationale ervaring op dicht bij huis? Jaarlijks worden aan de UAntwerpen in het kader van Antwerp Summer and Winter University korte, intensieve cursussen georganiseerd rond thema’s die in het verlengde liggen van de expertise van universiteit. Door het hoog aantal internationale studenten bouw je hier gegarandeerd aan je internationaal netwerk.  Studenten van de UAntwerpen krijgen na deelname €150 van het inschrijvingsgeld teruggestort.
  • Studenten aan de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie kunnen deelnemen aan een van de internationale groepsreizen die worden georganiseerd en begeleid door UAntwerpen-medewerkers.

Wat met de financiën?

Er bestaan voor deelname aan zomerscholen geen centrale financieringskanalen zoals dat het geval is bij erasmusuitwisseling. In principe dien je als student dus zelf je deelname te bekostigen. Er zijn wel grote verschillen tussen tarieven en kosten, dus doe grondig onderzoek op voorhand en kijk zeker na wat is inbegrepen in het inschrijvingsbedrag (huisvesting, lunch, diner, sociale activiteiten, …).

Daarnaast zijn er wel enkele beursmogelijkheden – meer info op het studentenportaal > Mijn opleiding > Internationale Ervaring > Studeren > Zomerscholen

  • Tegemoetkoming van €150 voor deelname aan ASWU-zomerscholen
  • Beurs voor minvermogende studenten

Meer info?

Contacteer het Antwerp Summer and Winter University Office via summeruniversity@uantwerp.be, of neem rechtstreeks contact op met de internationale coördinator van je faculteit.