Gustaaf Cornelis

Studenten kunnen van filosofen leren hoe ze anderen kunnen overtuigen van hun gelijk

Gustaaf Cornelis verzorgt binnen de Faculteit Ontwerpwetenschappen vakken als omgevingspsychologie, geschiedenis van het design, geschiedenis van de wetenschappen en filosofie. In zijn lessen legt hij graag de link tussen cultuur, wetenschap en filosofie.

Wat kan je nu van vele dode (en enkele levende) filosofen leren? Alvast hoe je anderen kan overtuigen van je gelijk. Reeds 2500 lang zoeken filosofen antwoorden op best wel alledaagse en nog steeds hedendaagse vragen: welke informatie kan je vertrouwen, hoe verhouden geloof en weten zich tot elkaar, wat is ruimte, wat is tijd, wat is mooi, wat moet, wat mag en waarom is dat dan allemaal zo? En 2500 lang probeerden ze elkaar om te praten. De inhoud van de theorieën, hoe ze de zaken aanpakten en welke overtuigingstechnieken ze ontwikkelden, dat zie je allemaal in de cursus ‘filosofie’.

Gustaaf Cornelis en de praktijk

Gustaaf is wetenschapsfilosoof, iemand die werkt rond de vraag wat wetenschap is, wat wetenschapsmensen mogen en moeten doen. Hij studeerde aan de VUB, UGent en de Polytechnische Universiteit van Athene. In Athene (en Griekenland in het algemeen) legde hij zich toen – in zijn vrije tijd – toe op de klassieke beeldhouw- en bouwkunst, hij was altijd al zeer gefascineerd door architectuur. Zijn favoriete hedendaagse architecten zijn Santiago Calatrava, Frank Gehry en Daniel Libeskind.

Contact

Bezoek de persoonlijke pagina's van Gustaaf Cornelis
Gustaaf.cornelis@uantwerpen.be