Side header image

Bachelor in de conservatie-restauratie

De veelheid aan disciplines zorgt voor interessante kruisbestuivingen en inzichten

“Met een passie voor kunst en cultureel erfgoed, vooral de oude meesters, begon ik mijn opleiding conservatie-restauratie in 2008. Tijdens mijn studie kwam ik meer te weten over historische technieken, de degradatie van materialen en hoe hiermee om te gaan. Die veelheid aan disciplines zorgde voor interessante kruisbestuivingen en nieuwe inzichten. 

Na mijn opleiding ging ik aan de slag bij het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Ik conserveerde de collecties in de aanloop naar de renovatie van het museum en hielp bij het opbouwen van tentoonstellingen. Nadien deed ik stage bij het Hamilton Kerr Institute (HKI), een afdeling van de University of Cambridge en The Fitzwilliam Museum. Gedurende twee jaar deed ik veel praktijkervaring op en leerde ik bijvoorbeeld omgaan met andere materialen en werkwijzen. Ik startte er onder andere een onderzoeksproject rond de technieken en materialen van 17de-eeuwse bloemschilders. 

Vandaag ben ik zelfstandig restaurator, onderzoeker en kunstschilder voor belangrijke collecties zoals The Phoebus Foundation. Hier krijg ik de kans mijn onderzoek verder te zetten en met een gedreven groep professionals de werking van het restauratieatelier in goede banen te leiden.”

Sven Van Dorst