Side header image

Bachelor in de conservatie-restauratie

Studenten conservatie-restauratie gaan achter de schermen van het M HKA

Voor het opleidingsonderdeel ‘Erfgoedbeheer’ bezochten de studenten eerste bachelor conservatie-restauratie het Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA). Het doel van de excursie was om de studenten inzicht te geven in hoe tentoonstellingen gebouwd worden. Geen betere manier om dit te ontdekken dan door achter de schermen te duiken.

In het schilderijendepot kregen de studenten tekst en uitleg van museummedewerkers Christine Lambrechts (medewerker collectie) en Lot Wens (medewerker publiekswerking). Zij legden onder meer uit hoe zij betrokken zijn bij de totstandkoming van tentoonstellingen en gaven inzicht in de werking van onder meer de afdelingen ‘productie’ en het ‘artistieke team’. Door hun ervaring konden Christine en Lot het verhaal brengen vanuit de optiek van de kunstwerken zelf, en vanuit het publieksaspect.

Docente Marieke Verboven: “Dit bezoek brengt de theoretische module tot leven en stelt de studenten ook in staat om iets bij te leren over de verschillende beroepen die worden uitgeoefend in een museum. Onze studenten komen later in de erfgoedsector terecht, daarom is het een leerrijke ervaring om eens te gaan kijken in het productiedepot, de schrijnwerkersateliers, het digitale depot of de bureauruimtes van een museum”.