Side header image

Bachelor in de interieurarchitectuur

Astrid Stevens en Tineke Gol winnen Amerikaanse ontwerpwedstrijd

Masterstudentes interieurarchitectuur Astrid Stevens en Tineke Gol winnen met hun ‘Wander’ de Vectorworks Ontwerpwedstrijd van het Amerikaanse softwarebedrijf Vectorworks. Met deze prijs slepen ze 3 000 dollar voor opleiding of kennisuitbreiding en software voor de Universiteit Antwerpen in de wacht.

Tineke en Astrid ontwierpen in hun masteropleiding interieurarchitectuur voor hun onderzoeksproject een shelter waarin wandelaars tijdens hun trektocht door de Schotse Highlands kunnen overnachten. De buitenkant is in zink, het interieur in plaatmateriaal (OSB). ‘Wij zijn heel trots en blij’, vertelt Astrid. ‘Deze prijs geeft ons zelfvertrouwen en mij ook zin om te solliciteren. Zelf hoop ik in een multidisciplinair ontwerpbureau terecht te komen, Tineke heeft al een job gevonden in een ontwerpbureau.’ Of de shelter er ook echt komt? ‘Dat zou ook fantastisch zijn. De plannen zijn er in elk geval en de details zijn allemaal uitgewerkt’, weet Astrid.

Over de opdracht
De opdracht was om een woonconcept voor 1 persoon te uit te werken waarin voor een kort verblijf aan alle menselijke behoeften voldaan werd. Het concept moest op 3 verschillende niveaus met een zelfgekozen specifieke randvoorwaarde rekening houden:

  • inhoudelijk-programmatorisch (profiel bewoner, context, cultuur, situatie)
  • technisch (constructieprincipe, mobiel of statisch, transformeerbaar, schakelbaar)
  • de materiaalkeuze

De studenten werden in deze opdracht begeleid door docenten Iris Van der Schueren en Paul Wauters. 'Met deze opdracht behandelen de studenten één van de meest fundamentele basisbegrippen in het vakgebied van de interieurarchitectuur: de SHELTER. Na een theoretische benadering van het onderwerp, moesten de studenten zelf aan de slag', vertelt Iris Van der Schueren.
Paul Wauters: 'Tineke en Astrid kwamen tot een boeiend resultaat via een erg consequent doorgevoerd ontwerpend onderzoek, waarin zij de ontwerpvraag ergonomisch en tegelijkertijd grafisch analyseerden. Dit project is een goed voorbeeld van hoe de verschillende randvoorwaarden het ontwerpproces inhoudelijk kunnen sturen en toch leiden tot een mooi design'. ‚Äč

Nieuwe pedagogische aanpak
Stefan Martens (docent Vectorworks) is uiteraard erg trots op de studentes. Stefan: ‘Voor mij is deze prijs ook een teken dat onze nieuwe pedagogische aanpak echt werkt. Vroeger werd er veel op knopjes geduwd en functies uitgelegd. Er werd toen steevast begonnen met het gereedschapspalet van het programma uit te leggen. De studenten moesten toen eerst eenvoudige technische tekeningen maken die stelselmatig complexer werden. Uiteindelijk kwamen ze uit bij een 3D render.
Vandaag laat ik de studenten bij de start al een eenvoudige 3D tekening maken, en komen de technische tekeningen pas later aan bod. Ik merk dat dit de studenten enthousiast maakt om het programma verder te ontdekken’.

De Vectorworks Ontwerpwedstrijd
De ontwerpwedstrijd Vectorworks werd dit academiejaar voor de derde keer georganiseerd. Studenten van over de hele wereld konden projecten insturen in vier disciplines: architectuur, interieurarchitectuur, landscape en ­entertainment. De laureaten winnen een bedrag van 3.000 dollar en software voor hun faculteit.
Meer info op www.vectorworks.net/scholarship/nl/winners

tinker en astrid