Prof. Maeseele: "Media zijn verhalenvertellers waarmee we kritisch moeten omgaan"

Bepalen media ons beeld van de werkelijkheid?

Prof. Pieter Maeseele: "Wanneer je ‘s ochtends op de bus door je newsfeed op Facebook scrolt of stories deelt op Snapchat, even later in het station de gratis krant meeneemt, 's avonds in je luie zetel naar het journaal kijkt, of voor het slapengaan nog even checkt wat er in de wereld is gebeurd: elke keer kom je in contact met verhalen die mee bepalen hoe je de wereld rondom jou ziet, hoe je naar jezelf en naar anderen kijkt, en hoe je jouw rol in die wereld begrijpt.

Vragen die je je daarbij kunt stellen, zijn: Heeft die berichtgeving als doel je te informeren of naar advertenties te lokken? Welke taal wordt gebruikt en welke beelden worden opgeroepen? Zie je steeds dezelfde mensen die dezelfde dingen zeggen of is er ook ruimte voor groepen en ideeën die de status-quo overstijgen? Wordt economische groei altijd als iets positiefs gebracht of ook als een ramp voor het klimaat? Helpen media jou de wereld te aanvaarden zoals je die kent of helpen zij jou om macht en uitsluiting kritisch te bevragen? Vormen commerciële wetmatigheden en een neutrale, objectieve journalistiek een middel of een hindernis om de wereld rondom je heen te begrijpen? En welke invloed heeft dat algoritme van Facebook en Google eigenlijk op onze informatievoorziening en wereldbeeld, aangezien het de verspreiding van nepnieuws mogelijk maakt?

Deze verschillende vragen komen aan bod in de opleiding communicatiewetenschappen. Zo leer je hoe je een gevarieerd en voedzaam mediadieet kan samenstellen uit de dagelijkse informatie-overvloed en hoe je als mediamaker zelf kan bijdragen aan een breed democratisch debat over grote maatschappelijke vragen."

Prof. Pieter Maeseele

Prof. Pieter Maeseele