Prof. Paulussen: "Mensen gaan bewust om met eten, maar media consumeren ze minder kieskeurig"

Bepalen media ons beeld van de werkelijkheid?

Prof. Steve Paulussen: "Iedereen weet dat onze gezondheid niet alléén bepaald wordt door wat we eten, maar dat voeding wel een belangrijke rol speelt. Zo is dat ook met nieuws en media. De media informeren jou over de wereld waarin je leeft. Ze inspireren je en laten jou toe om een mening te vormen over uiteenlopende zaken. Maar ze zorgen ook voor ontspanning. Ze beïnvloeden je stemming en gemoedstoestand. En ze signaleren trends, modes en rolmodellen die mee bepalen hoe jij naar jezelf en naar anderen kijkt.

Wat mij opvalt, is dat veel mensen bewust omgaan met wat ze eten, en dat ze niet zomaar alles naar binnen schrokken van wat er op hun bord belandt, maar als het gaat over media of nieuws, zijn ze vaak veel minder kieskeurig. Ik geloof nochtans dat zowel onze persoonlijke, mentale gezondheid als de gezondheid van onze samenleving erop vooruit zouden gaan als we met z’n allen zouden overstappen op een doordacht, evenwichtig en kwaliteitsvol mediadieet.

In de opleiding communicatiewetenschappen leer je de werking en samenstelling van de media, en haar effecten op publiek en samenleving, beter begrijpen, zodat je bewuster kan leren omgaan met de media die ons voortdurend voeden en zo mee ons beeld van de werkelijkheid bepalen."

Steve Paulussen

Prof. Steve Paulussen