Activiteiten tijdens opleiding geschiedenis

Tijdens je opleiding geschiedenis word je omringd door professoren die vol passie vertellen over hun onderzoek en expertise. Daarnaast verruimen meeslepende gastsprekers je blik op het verleden.

Geschiedenis studeren aan de Universiteit Antwerpen doe je echter niet alleen in de aula: op studietrip, in binnen- en buitenland, beleef en onderzoek je zelf de gevolgen van historische gebeurtenissen.

Voor de ideale mix van studiehulp en het studentenleven zit je bij Klio goed, de studentenvereniging van het Departement Geschiedenis.

 

Middeleeuwse staatsvorming leren door te gamen

Studenten in Outpost gaming centre

In de lessen 'Middeleeuwen: politiek en instellingen' (bachelor 3) kruip je zelf in de huid van een middeleeuwse koning, graaf of hertog in het computerspel Crusader Kings II. Via oorlogen en strategische huwelijken houd je de controle over je rijk.

Gamen in de les is plezierig én leerrijk. Het spel zet namelijk een vraag centraal die alle politieke en middeleeuwse historici zich stellen: “is all politics personal?”. Daarnaast let je erop hoe de game het verleden voorstelt, inclusief foutjes en clichés. Zo bestond heus niet alleen Europa in de middeleeuwen en hielden niet alle koningin-moeders van hun kinderen.

Ontdek meer over hoe geschiedenisstudenten leren door een computerspel.

'Ik had nooit gedacht te tuinieren in een opleiding geschiedenis!'

Student in de Hofstad moestuinBachelorstudenten geschiedenis doen in het keuzeopleidingsonderdeel Ecologische geschiedenis op historisch verantwoorde wijze aan tuinieren voor het project Hofstad. Zij leren in de praktijk over stadslandbouw, vroeger en nu.

De moestuin ligt op de Stadscampus en is verdeeld in drie 'tijdzones': laat-middeleeuwen, achttiende eeuw en Tweede Wereldoorlog. In elk deel verzorgen de studenten gewassen die typisch zijn voor de gekozen tijdperiode. Bovendien moeten ze het stellen met ouderwetse handwerktuigen.

Voor studenten met groene vingers!

 

Honderd oude boekdrukpersen

Als je houdt van boeken, dan is het keuzevak 'Geschiedenis van het gedrukte boek' iets voor jou. Prof. Pierre Delsaerdt vertelt erin alles over de boekproductie van voor en na de Industriële Revolutie.

Met wat geluk mag jij dan ook een bezoek brengen aan de indrukwekkende privécollectie drukpersen en zetmachines van doctoraatsstudent Patrick Goossens. Hij redde een honderdtal van die machines uit de 19de en vroege 20ste eeuw van de schroothoop. Zo gaat het geheugen van de grafische en typografische industrie niet verloren.

Patrick toont de studenten zijn drukpersen