Getuigenissen van alumni

Waar werken onze afgestudeerde handelsingenieurs in de beleidsinformatica?

Als je afstudeert als handelsingenieur in de beleidsinformatica, word je alumnus of alumna van Universiteit Antwerpen. Op deze pagina vertellen enkele afgestudeerde handelsingenieurs in de beleidsinformatica over hun professionele carrière.

Noémie Renaerts werkt bij een investment bank in New York

Meteen na mijn opleiding Handelsingenieur in de Beleidsinformatica startte ik bij Microsoft BeLux als management trainee. In 2015 verhuisde ik naar New York en startte ik als consultant bij The Gartland and Mellina Group (GMG) in New York, VS. GMG is een Management Consulting bedrijf gespecialiseerd in financiële dienstverlening in New York en London. Als consultant werkte ik op project-basis bij financiële instellingen (vb. banken, hedge funds of verzekeraars), waarbij we klanten adviseerden bij hun belangrijkste uitdagingen, zoals strategische projecten, risicospreiding of technologie, om hen zo een competitief voordeel te verschaffen.

In augustus 2017 startte ik een MBA (Master of Business Administration) aan Harvard Business School in Boston. Ik ben ervan overtuigd dat mijn opleiding en ervaringen aan de UAntwerpen een belangrijke factor waren om toegelaten te worden tot dit programma.

Deze zomer deed ik een stage bij Evercore, New York, waar ik na afstuderen ook voltijds zal beginnen. Evercore is een internationaal onafhankelijke investment bank. Ik zal starten in de Evercore M&A Group in New York. 

Zowel consultants als investment bankers veranderen regelmatig van project, waarvoor vaak redelijk uiteenlopende competenties nodig zijn. Mijn opleiding aan de UAntwerpen heeft me voorbereid om me snel aan te passen aan nieuwe onderwerpen binnen veranderende teamomgevingen. Wekelijks val ik terug op kennis geleerd in typische managementvakken zoals micro- en macro Economie, econometrie en financieel management, maar mijn belangrijkste competitief voordeel haal ik uit mijn HIB vakken, waardoor ik dankzij mijn kennis van technologie en financiën, een steeds belangrijkere brug tussen technologie en C-suite problemen weet op te lossen.

Ik koos voor de UAntwerpen en Handelsingenieur in de Beleidsinformatica om verschillende redenen, zoals de kwaliteit en flexibiliteit van het curriculum, de kleinere klassen en de persoonlijke connecties met professoren, en de vele bestemmingen voor buitenlandse studies en projecten.

Mikael Shamim richtte het proefproject Helicus op

Mikael Shamim studeerde af als handelsingenieur in de beleidsinformatica in 1996 en is coördinator van Helicus Aero Initiative

Helicus zorgt er vanaf 2019 voor dat drones met medische pakketten over en weer vliegen tussen ziekenhuizen. In die medische paketten zitten onder andere menselijk weefsel, bloed of apotheekbereidingen. De levering via drones is betrouwbaar, ecologisch en vooral snel. Files zijn er namelijk niet in het luchtruim.

Mikael behaalde naast zijn diploma handelsingenieur in de beleidsinformatica ook een diploma piloot. "Maar mijn diploma handelsingenieur heeft me al enorm geholpen met de proceskant van dit project. Voor Helicus heb ik verschillende bedrijven bijeen moeten krijgen om zo samen te werken, iets waar mijn opleiding HIB me zeker in heeft vooruitgeholpen."

Nadine is Chief Financial Officer bij SD Worx

Helicus werkt nog steeds nauw samen met onze studenten

Jan, Sören en Lien werken alle drie bij The Master Labs

Wat hebben Jan, Sören en Lien gemeen? Ze zijn alle drie alumni handelsingenieur in de beleidsinformatie en werken bij The Master Labs, maar dan wel in verschillende functies.

Jan studeerde af in 2002. Hij is mede-oprichter van The Master Labs, een consultancy- en opleidingsbedrijf dat bedrijven helpt bij hun digitale transformatie, en van The Master Channel, een online opleidingsplatform. “Mijn job is erg gevarieerd, gaande van business development en HR tot marketing. Gelukkig heb ik een sterk team waar ik op kan rekenen. We bouwen samen al 10 jaar aan dit bedrijf en ik ben trots om te zien dat we elk jaar groeien, zelfs internationaal.”

Sören behaalde zijn diploma in 2013 en is Operations Manager bij The Master Labs. Hij ondersteunt de zaakvoerders en is o.a. verantwoordelijk voor een aantal consultancy projecten en de coaching van de consultants.

Lien startte in 2019 onmiddellijk na haar studies bij The Master Channel als Product Manager. “Ik monitor op dagelijkse basis de strategie, roadmap en kwaliteit van The Master Channel. Ik praat met klanten, denk na over marketing campagnes, beheer product data, ... Daarnaast ben ik ook trainer bij The Master Labs Academy.”

Meerwaarde van de opleiding in je werk?

Sören: “HIB was de ideale voorbereiding voor mijn job. Als business architecten vormen we de brug tussen business en IT. In de opleiding kwamen vakken over economie, bedrijfskunde en beleidsinformatica aan bod. Een groot deel leer je in de praktijk maar de inhoud van vakken zoals Service-Oriented Architecturen gebruik ik nog dagelijks.” 

Lien: “Klopt. Als handelsingenieur in de beleidsinformatie leer je technologie en computer science combineren met economische- en management skills. Dat is cruciaal in mijn huidige functie.

Je eerste job?

Jan: “Ik vond het makkelijk om een job te vinden na mijn opleiding. Wel heb ik me buiten de studie-uren vaak nog verdiept in de wereld van de software-ontwikkeling. Daardoor had ik misschien een streepje voor, hoewel mijn studiegenoten ook snel ergens een mooi contract op zak  hadden.”

Lien: “Het is inderdaad geen geheim dat je als student HIB erg begeerd bent op de arbeidsmarkt. De uitdaging ligt vooral in het bepalen welke job jou het beste ligt.”

Sören: “Dat was ook mijn ervaring. Ik kwam via de studentenvereniging IMBIT en via Talent Forum al snel in contact met verschillende bedrijven. Het moeilijkste vond ik om te kiezen welke job ik wou doen en of ik bij een grote of een kleine organisatie wou werken. Achteraf gezien heb ik absoluut de juiste keuze gemaakt om voor The Master Labs te kiezen.”

Mooiste herinnering aan je studententijd?

Jan: “Ik denk met veel plezier terug aan de lente op de universiteit. De prachtige binnentuin van het Hof van Liere zat altijd vol met studenten. Je kon de lentekriebels zo voelen.”

Lien: “Voor mij persoonlijk was het International Consulting Bootcamp in India het absolute hoogtepunt. Ik leerde werken in een internationale cultuur en het was op zich gewoon een fantastische ervaring.”

Sören: Ik ga jaarlijks met enkele mede-alumni naar de Pizzahut voor het pizzabuffet. Deze traditie is ontstaan tijdens de springuren in de Agora. Zoveel jaar later is het nog steeds leuk om terug te denken aan onze studententijd en te kijken welke stappen iedereen in zijn verdere leven gezet heeft.

Michiel Valee richtte Dockflow op, waar hij digital trade architect is

Michiel Valee (Handelsingenieur in de beleidsinformatica, 2018) is founder en digital trade architect bij Dockflow.

Michiel: "Ik werk aan de digitalisering van de logistieke wereld. Verschepingen en goederentransport kunnen groener, goedkoper, sneller en flexibeler. Eén van de faciliterende factoren daarin is het bouwen van digitale systemen, want zo kunnen veel papieren documenten vervangen worden en is er een optimale doorstroom van informatie tussen verschillende handelspartners."

"Als startend ondernemer is mijn takenpakket vrij divers, al valt het meeste op te delen in twee categorieën:  ten eerste ben ik zaakvoerder en ten tweede ben ik digital trade architect. Als zaakvoerder dien ik de algemene controle over het bedrijf te behouden. Als  digital trade architect verdiep ik me dan weer in drie kennisdomeinen: logistieke kennis, IT-kennis en juridische kennis.

Michiel is zeer tevreden over zijn opleiding HIB. "Je krijgt er een mix van praktijkervaring, fundamenteel en toegepast onderzoek. Na het behalen van je bachelordiploma, ruil je in de master de grote aula's meer en meer in voor kleinere groepen en een sterkere connectie met de professoren. Hierdoor kan ik tijdens mijn job nog altijd terecht bij de professoren die me in mijn onderzoek begeleidden."