Masterscriptie handelsingenieur - Jeugdvoetbal

Jonge voetballers verlaten steeds sneller hun thuisland om verder te groeien in het buitenland. Dat is nochtans vaak nefast voor hun eigen carrière, voor de opleidende clubs in hun thuisland en voor de prestaties van nationale landenteams.

In zijn masterthesis stelde Tom Vermeire (handelsingenieur, 2018) drie maatregelen voor om de speelgelegenheid van jonge, binnenlandse talenten te verhogen, om hen te beschermen tegen een vroegtijdig vertrek naar het buitenland en om opleidende clubs te beschermen tegen het verlies van kostbaar talent.

Een eerste maatregel is de kosten voor buitenlandse spelers te laten stijgen. Dat moet de vraag naar binnenlandse spelers stimuleren, waardoor zij meer speelmogelijkheden krijgen. Om het veelvuldig aantrekken en direct uitlenen van jonge buitenlandse spelers tegen te gaan, kan er ook een limiet op het aantal spelers onder contract worden ingesteld. Tot slot introduceerde Tom in zijn masterproef een Europees trainingsfonds om de inspanningen inzake jeugdopleiding van clubs te stimuleren en om internationale transfers van onervaren spelers te beperken. “Gepaste herverdelingscriteria zullen clubs met een weloverwogen en verantwoord jeugdbeleid belonen”, legt Tom Vermeire uit. “Daarnaast zorgt het aanrekenen van een additionele som voor het aantrekken van onervaren buitenlandse spelers ervoor dat de internationale mobiliteit van die spelers beperkt wordt.”

Tom Vermeire stelde zijn resultaten voor tijdens een colloquium op de KBVB op 31 mei 2018, onder begeleiding van Matteo Balliauw, Thomas Verlinden en Chris Van Puyvelde (toenmalig technisch directeur van de Koninklijke Belgische Voetbalbond). Belgische en buitenlandse jeugdverantwoordelijken, van o.a. de Franse en Italiaanse voetbalbond, maar ook Inter Milaan en Celtic Glasgow, behoorden tot de geïnteresseerde aanwezigen.