Masterscriptie SEW - Voorbeeld: Duurzaamheid en muziekfestivals

Een duurzaam festival organiseren, hoe gemakkelijk gaat dat? Studente Hannah Tönissen onderzocht het in haar masterscriptie (SEW, 2016). Ze interviewde vertegenwoordigers van negen Vlaamse muziekfestivals en bekeek zo wat de grootste moeilijkheden zijn bij het organiseren van een duurzaam festival.

Hannah: "Uit die interviews kwam naar voren dat de meeste problemen ontstaan vanuit de afhankelijkheid van andere bedrijven. Logistieke bedrijven of machtige stakeholders zoals cateraars en drankenhandelaars zijn niet altijd even gemakkelijk mee te krijgen in het duurzaamheidsverhaal."

"Duurzame cateraars bestaan wel, maar zijn vaak te klein om grote festivals van hun behoeften te voorzien. Daarom is het beter dat grote en middelgrote festivals de bestaande spelers overtuigen om duurzame keuzes te maken. In het verleden bleek al dat het festival Boomtown hierin is geslaagd: door druk uit te oefenen en volhardend te zijn kregen ze Coca-Cola mee in het wisselbekersysteem. Hoe meer festivals hun voorbeeld volgen, hoe sneller stakeholders zich zullen aanpassen. Hier is wel tijd, moeite en planning voor nodig."

Wat dan met kleine festivals? Hannah: "Kleinere festivals werken het best samen, of kunnen gesteund worden door de overheid."

Hannah concludeert dat duurzamere festivals zeker geen verre toekomstmuziek zijn, zolang festivals genoeg tijd en moeite nemen om organisaties en bezoekers te stimuleren om duurzaam te handelen.

Foto's festival