Julie bepaalt mee de toekomst

Julie Rausenberger bepaalt mee de toekomst

Julie bepaalt mee de toekomst

  • 26 jaar
  • Woont in Antwerpen
  • Opleiding: Doctoraat in de sociologie

"Als ik het kan, dan kan jij het ook. Ik was de eerste in mijn gezin die verder ging studeren. Toch ben ik erin geslaagd om een bachelor én een master te behalen, en intussen ben ik bezig aan mijn doctoraat."

Ik ben blij dat ik sociale wetenschappen studeer omdat ik door deze studie maatschappelijke fenomenen beter kan begrijpen en analyseren. Sociale processen krijgen overal ter wereld een andere invulling. En dat is net wat de diversiteit in onze samenleving zo typeert. De antropologie leert me om te gaan met deze verschillen.

Ik studeer graag aan de Universiteit Antwerpen omdat de sfeer hier ongedwongen is. Ik kan er zijn wie ik écht ben en er is ruimte om mijn talenten te ontplooien. Of je nu van dichtbij komt of ver weg, iedereen is welkom. Dat bewijst ook Klimop, een project van en voor studenten dat ervoor wil zorgen dat iedereen – ook leerbedreigde leerlingen – gelijke kansen krijgt op onderwijsvlak.

Ik vind Antwerpen een leuke (studenten)stad omdat de stad een smeltkroes is van verschillende talen en culturen. Er wordt weleens gezegd dat Antwerpenaren ‘een dikke nek’ hebben, en terecht: we hebben duizend-en-één redenen om trots op onze stad te zijn, zoals de Schelde, een prachtig stationsgebouw, multiculturele wijken, mode …

Ik bepaal mee de toekomst, want ik geloof dat als ik het kan, jij het ook kan. Ik was de eerste in mijn gezin die verder ging studeren, was al ‘blijven zitten’ en had het financieel moeilijk. Toch ben ik erin geslaagd om een bachelor én een master te behalen, en intussen ben ik bezig aan mijn doctoraat.

De Infodagen vond ik interessant omdat ik er de kans kreeg om met professoren te spreken, vragen te stellen en informatie te verzamelen. Bovendien kon ik de campus bezoeken en mezelf al zien rondlopen als toekomstige student. Zo de sfeer opsnuiven werkte voor mezelf enorm stimulerend.

Welke tip wil je geven aan toekomstige studenten?

Geloof in jezelf, zeker als anderen dat niet doen! Volg je passie, (be)studeer wat je interesseert, en sprokkel zoveel mogelijk ervaringen: een stage, vrijwilligerswerk, een uitwisseling … En vooral: durf vragen te stellen en verleg je eigen grenzen!

Kom naar de Infodagen