Bedevaarten en Bijbels

Datum: 19 september - 10 oktober 2014

Locatie: Universiteitsbibliotheek - Prinsstraat 13 - 2000 Antwerpen

Organisatie / co-organisatie: Ruusbroecgenootschap - Bijzondere Collecties

Korte beschrijving: Tentoonstelling Universiteitsbibliotheek: Heilige Plaatsen en Heilige Boeken van het Ruusbroecgenootschap en de Bijzondere Collecties (UAntwerpen)

De Bibliotheek van het Ruusbroecgenootschap en de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Antwerpen beschikken samen over een genereuze erfgoedcollectie met zwaartepunten als devotieliteratuur, Jesuitica en religieuze geschriften. Op die manier vormen ze een mooie illustratie van het godsdienstige leven van weleer en sluiten ze nauw aan bij het thema Heilige Plaatsen/Heilige Boeken.

Voor deze tentoonstelling selecteerden wij dan ook enkele mooie voorbeelden van zowel gespecialiseerde als meer vulgariserende religieuze literatuur. Zo staan markante bijbels en evangeliën er naast populaire schoolboekjes met bijbelverhalen, vrije vertellingen van het leven van Jezus naar de vier Evangeliën, of bijbelse geschiedenissen met didactische doeleinden.

Voor de weinig geletterde gelovigen waren er bovendien ook de vele devotieprenten die door de geestelijkheid massaal ingezet werden. Ook bedevaartplaatsen maakten rijkelijk gebruik van allerlei drukwerk; zowel om de plekken zelf te promoten, als om hun uitbouw te financieren. Daarom tonen wij behalve mirakelboekjes vooral mooie voorbeelden van bedevaartprentjes, vaantjes, en huiszegens zoals die verhandeld werden op de belangrijkste bedevaartsplaatsen in Vlaanderen. Inkomprijs: gratis

Contact e-mail: erna.vanlooveren@uantwerpen.be

Contact telefoon: +32 3 265 43 67