Commissioning of the CMS pixel tracker and measurement of the charged particle multiplicity at the LHC

Datum: 9 juni 2015

Locatie: UAntwerpen - Campus Middelheim - Lokaal G0.10 - Middelheimlaan 1 - 2020 Antwerpen

Tijdstip: 16 uur

Organisatie / co-organisatie: Departement Fysica

Promovendus: Romain Rougny

Promotor: Nick Van Remortel

Korte beschrijving: Doctoraatsverdediging Romain Rougny - Faculteit Wetenschappen, Departement Fysica

Abstract: De Large Hadron Collider (LHC) is de meest krachtige deeltjesversneller ter wereld. Hij laat toe de kleinste structuren van de materie te onderzoeken met ongekende precisie door middel van proton- proton botsingen die door verschillende grote experimenten worden geregistreerd. De Compact Muon Solenoid (CMS) detector is één van deze experimenten, met een grote Belgische deelname, inclusief de Universiteit Antwerpen.

In dit werk wordt beschreven hoe de Silicium sporenkamer van het CMS-experiment werd getest met behulp van kosmische straling, vooraleer het experiment botsingen registreerde bij de LHC.

Bovendien behandelen we in detail de calibratieprocedure van dit instrument. Vervolgens wordt met behulp van dit instrument de geladen deeltje multipliciteit gemeten bij verschillende botsings energieën en in verschillende onderdelen van de faseruimte. De resultaten worden vergeleken met fenomenologische modellen gebaseerd op niet-perturbatieve Quantum Chromo Dynamica (QCD) om een beter inzicht te krijgen in de dynamica van zachte verstrooingen tussen protonen met een beperkte impulsoverdracht.