Migratie van gevaarlijke chemische stoffen naar het binnenmilieu - Horizon Scanning voor vlamvertragers aanwezig in consumptiegoederen

Datum: 26 februari 2016

Locatie: UAntwerpen, Campus Drie Eiken, R2 - Universiteitsplein 1 - 2610 Antwerpen (Wilrijk)

Tijdstip: 16.30 - 18.30 uur

Promovendus: Alin Ionas

Promotor: Hugo Neels

Co-promotor: Adrian Covaci

Korte beschrijving: Doctoraatsverdediging Alin Ionas - Faculteit Farmaceutische, Biomedische en Diergeneeskundige Wetenschappen, Departement Farmaceutische WetenschappenAbstract

De doctoraatsthesis van Alin Constantin IONAS, getiteld 'Migratie van schadelijke chemicaliën in de binnenhuisomgeving -Horizon Scanning voor vlamvertragers aanwezig in verbruiksgoederen' handelt over de migratie van vlamvertragers (FR’s) vanuit verbruiksgoederen naar de binnenhuisomgeving. FR’s worden aan verbruiksgoederen en constructiematerialen toegevoegd om verspreiding van brandhaarden te vertragen en zo het risico op brandgerelateerde verwondingen en dodelijke incidenten te verminderen.

Monitoring van deze FR’s is belangrijk omdat aangetoond is dat veel van deze chemicaliën ernstige gezondheidsrisico’s kunnen veroorzaken. In eerste instantie werden lucht en stof, als indicatoren voor binnenhuiscontaminatie, geanalyseerd op de aanwezigheid van FR’s. Er werd een vereenvoudigde procedure ontwikkeld voor de analyse van FR’s in stofstalen en stof uit huizen in de USA (Californië) werd geanalyseerd op een brede waaier van FR’s. Gepaarde lucht- en stofstalen uit Noorwegen werden ook geanalyseerd. In tweede instantie werden de mogelijke bronnen van FR’s onderzocht, zoals verbruiksgoederen, elektronica, textiel en speelgoed. Een nieuwe methode gebaseerd op UPLC-MS/MS voor de analyse van 'nieuwe' organofosfaat FR’s in stof, textiel en plastic werd ontwikkeld. FR’s werden ook bepaald in textiel aanwezig op de Belgische markt, gebruikmakend van meerdere technieken.

Eerst werden stalen gescreend met 'Direct Probe-TOF-MS' waarna ze gekwantificeerd werden met GC-MS en verder onderzocht werden met 'Environmental Forensic Microscopy' technieken. Dezelfde aanpak werd toegepast op plastic dat in elektronische toestellen verwerkt is. Ook kinderspeelgoed, dat meestal niet meegenomen wordt in dit soort onderzoek, werd onderzocht op de aanwezigheid van FR’s. Om tot op heden nog onbekende FR’s te detecteren en identificeren werden non-targeted screening methoden ontwikkeld op basis van LC-(Q)TOF-MS.

De focus lag op gehalogeneerde chemicaliën. In laatste instantie werd de blootstelling aan FR’s geëvalueerd met zowel theoretische en experimentele modellen. De blootstelling aan FR’s via spelen met speelgoed werd aan de hand van modellen uit de wetenschappelijke literatuur ingeschat. De resultaten toonden aan dat blootstelling via de mond voor de meest gevoelige leeftijdsgroep, de zuigelingen, het meest significant is. De orale blootstelling aan polygebromeerde difenyl ethers werd in detail gesimuleerd en geëvalueerd en zo werd een hiaat in de kennis over blootstelling aan FR’s opgevuld.