Sociale vrijwilligersstage

Datum: 10 februari 2016

Locatie: UAntwerpen, Stadscampus, Meerminne M.101 - Sint-Jacobstraat 2 - 2000 Antwerpen

Tijdstip: 18 - 19 uur

Organisatie / co-organisatie: USAB - Universitaire Stichting voor Armoedebestrijding

Korte beschrijving: Infosessie

Deze sociale vrijwilligersstage - aangeboden door USAB - geeft gemotiveerde studenten en personeelsleden de kans om de vele gezichten van armoede te ontdekken en deze zo zelf meer in het licht te zetten.

Bovendien doe je dit binnen één van de honderden organisaties die zich dagelijks inzetten voor de rechten van personen die in armoede leven. Zo kan je relevante werk- en levenservaring opdoen en verwerf je inzicht in het reilen en zeilen van verenigingen, vzw's en ngo's.

Problemen van armoede en sociale uitsluiting zijn geen ver-van-ons-bed-shows die af en toe ten tonele verschijnen in kranten en journaals. Het zijn dagelijkse onrechten die zich in verschillende vormen manifesteren overal ter wereld en dus ook in ons welgesteld landje.

Relatief gemeten, leeft 15% van de Belgen in armoede. Dit betekent dat meer dan 1 op 10 gezinnen, en 1 op vijf kinderen, onvoldoende middelen hebben om mee te draaien in onze samenleving.

Armoede is echter veel meer dan enkel een inkomensprobleem, het is een woekerende draaikolk die allerlei essentiële behoeftes zoals gezondheid, huisvesting, cultuurparticipatie, arbeid en sociale participatie belemmert. Mensen in armoede moeten voortdurend vechten tegen de bierkaai, voor rechten die voor anderen zo vanzelfsprekend zijn als dagelijks beleg.

Daarom hebben ze tegelijkertijd een ongekende veerkracht om met dit kluwen van problemen om te gaan. Deze gezinnen, volwassenen, kinderen, en bovenal mensen, leven ook bij jou om de hoek. Het is echter belangrijk dat deze problematiek niet verdoken achter die hoek blijft zitten, maar dat het een gezicht krijgt waardoor mensen niet langer onverschillig kunnen blijven.  

Interesse?
Sommigen spelen al langer met de idee om de handen uit de mouwen te steken maar weten niet waar te beginnen. Anderen zijn nieuwsgierig naar hoe organisaties en armoedebestrijding in zijn werk gaan maar weten niet waar te zoeken.

Om geïnteresseerden een duwtje in de rug te geven bieden wij een sociale stage aan bij een vereniging naar keuze. Deze sociale vrijwilligersstage geeft gemotiveerde studenten de kans om de contouren van de vele gezichten van armoede te ontdekken en deze zo zelf meer in het licht te zetten. Bovendien doe je dit binnen het kader van één van de honderden organisaties die zich dagelijks inzetten voor de rechten van personen die in armoede leven. Zo kan je relevante werk- en levenservaring opdoen en verwerf je inzicht in het reilen en zeilen van verenigingen, vzw’s en ngo’s.

Omdat wij weten dat studenten al vele kopzorgen hebben zoals het vinden van de ideale combinatie tussen studeren én feesten, worden de vrijwilligers zo goed mogelijk begeleid en logistiek gesteund. Wij helpen met de zoektocht naar een haalbare en interessante bijdrage van minstens 20 uur -op jaarbasis- bij een organisatie die aansluit bij de voorkeur van de student. Dit kan gaan van sociale steun tot administratieve hulp of strategisch advies.

Na een eerste infomoment waar het doel en de praktische kant van de zaak duidelijk worden uitgelegd, is er ook een opvolgmoment en een feestelijke afsluiter waarbij een certificaat van deelname wordt uitgereikt. Studenten die interesse hebben in vrijwilligerswerk maar dit jaar niet aan de sociale stage kunnen deelnemen zijn ook welkom voor ons infomoment. Als je niet aanwezig kan zijn op 10 februari maar graag wil deelnemen aan de stage, aarzel dan zeker niet om ons te contacteren voor verdere info.Contact e-mail: tess.penne@uantwerpen.be

Link: https://www.uantwerpen.be/nl/campusleven/ontspanning-engagement/engagement/usos/vorming/sociale-stage/