Lifestyle Supermarket. Een fotografisch onderzoek naar de tweede huid

Datum: 3 maart 2016

Locatie: Kunstgalerij Netwerk - Houtkaai 15 - 9300 Aalst

Tijdstip: 10.30 - 13 uur

Organisatie / co-organisatie: Antwerp Research Institute for the Arts

Promovendus: Charlotte Lybeer

Promotor: prof. dr. Philippe Meers en prof. dr. Johan Pas

Korte beschrijving: Doctoraatsverdediging Charlotte Lybeer - Antwerp Research Institute for the ArtsAbstract

‘De persoonlijke identiteit wordt niet meer als een gegeven beschouwd, maar veeleer als een nooit eindigende opgave. De postmoderne samenleving heeft veel weg van een supermarkt van life styles, waarin het individu geacht wordt zijn identiteit ‘bij elkaar te shoppen’. (Jos de Mul)

Lifestyle Supermarket bestaat uit drie onderling samenhangende fotoprojecten, die telkens in beeld brengen hoe mensen reageren op een wereld in verandering: een wereld die geografisch maar ook imaginair steeds verder uitdijt. Charlotte startte haar onderzoek met het fotograferen van fangroepen die verwant zijn aan virtuele werelden, waarin spelers online een tweede identiteit kunnen construeren. Het kenmerkende van zo’n fandom is nu dat deze transhumane identiteiten ook worden aangenomen buiten de virtuele wereld. Treffende voorbeelden van hoe de hedendaagse mens tracht in het beeld te passen dat de massamedia (films en games voorop) ons voorschotelt.

Het onderzoek resulteerde tot de portrettenreeks The Furtastic Adventures Of The Cabbit and The Folf over het fenomeen Furry Fandom. Een ‘fangroep’ van fictieve dierenpersonages die voorzien zijn van menselijke persoonlijkheden en kenmerken. Voor de fotoreeks, haalde ze het personage uit zijn gefantaseerde setting en fotografeerde hem in zijn eigen leefwereld. Het kostuum, dat iets vertelt over de fictieve identiteit, staat in contrast met het huiselijke interieur dat ons iets onthult over de dagelijkse identiteit, wanneer de persoon ‘out of furry-mode’ is.

Daaruit volgde de reeks Epidermis II, een fotografische zoektocht naar het in beeld brengen van de zentai community. De zogenaamde ‘zentais’ dragen huidstrakke pakken in lycra of spandex die het volledige lichaam bedekken. Het natuurlijke lichaam transformeert zich zo in een kleurrijke en gezichtsloze vorm. Zelf omschrijven ze het als ‘hun nieuwe ‘vereenvoudigde’ zelf, die volledig gesloten en afgescheiden is van de rest van de wereld’. Voor deze reeks haal ik het individu nog meer uit zijn context en fotografeer hem in mijn eigen leefomgeving of de anonieme hotelkamer. De bijna lege, maar toch herkenbare ruimte versterkt zo de ‘invulbaarheid’ van de portretten en de fluïditeit van hun identiteit, iets wat in de digitale samenleving en een wereld van fysiek perfectionisme steeds meer de norm wordt.

Encyclopedia, Incomplete from A to Z is een reflecterende project, een incomplete verzameling beelden uit het Spaarnestad foto archief (een archief met twaalf miljoen pers- en documentaire foto’s vooral uit de 20ste eeuw en van over de hele wereld) gecombineerd met foto’s uit haar eigen archief, geordend door de alfabetvorm en bijgestaan door enkele woorden. Tijdens haar onderzoek zag ze dat de densiteit van de beelden verengt, gaande van beelden beladen met felgekleurde visuele informatie tot foto’s bestaande uit nagenoeg sobere achtergrond met vooraan slechts een bijna vlakke contour. In Encyclopedia, Incomplete from A to Z haal ik die kleurmassa weer tevoorschijn. Epidermis II gaat over elimineren, met Encyclopedia, Incomplete from A to Z is alles weer mogelijk.Contact e-mail: lybeerchar@hotmail.com