Startweekend Inleefreizen

Date: 25 - 27 October 2013

Venue: Hoge Rielen - Hoge Rielen - 2460 Kasterlee

Organization / co-organization: Instituut voor Ontwikkelingsbeleid en -beheer (IOB)

Short description: Het begin van het voorbereidingstraject voor de inleefreizen begint in de Hoge Rielen. Een weekend vol interessante én nuttige informatie, vorming en uiteraard ook veel plezier en ontspanning.

Elk jaar organiseert het Instituut voor Ontwikkelingsbeleid en -beheer (IOB) van de Universiteit Antwerpen twee exposures naar partneruniversiteiten in het Zuiden. Tijdens de zomer verblijf je vier tot vijf weken bij gastfamilies. Tegelijkertijd volg je een programma dat de partneruniversiteit uitstippelde. Elke groep heeft maximum tien deelnemers, waaronder één begeleider (personeelslid van de Universiteit Antwerpen).

Tijdens de zomer van 2014 gaan we richting Nicaragua (eind-juli tot eind-augustus) en Congo (augustus). We sturen je niet zomaar den vreemde in. Aan de reis gaat een voorbereiding vooraf die bestaat uit verschillende weekends en avondsessies. Hier word je ingeleid op thema's als armoede, interculturaliteit en ontwikkelingssamenwerking. Bovendien krijg je heel wat informatie over het land van bestemming. 

Wat verwachten we?

 • Je bent flexibel, zelfstandig, geïnteresseerd en gaat met respect om met andere culturen.
 • Je neemt deel aan het volledige voorbereidingstraject, met als verplichte weekends:
  • Startweekend: 25-27 oktober - Hoge Rielen - Kasterlee
   Op het startweekend komt de groep voor het eerst bijeen. Je krijgt achtergrondinformatie over de landen van bestemming. Je hoeft hier nog geen definitieve landenkeuze te maken, dat kan nog tot en met januari.
  • Vierdaagse: 6-9 februari - Verloren Bos - Lokeren
   Tijdens de eerste vier dagen van de semestervakantie krijg je training in interculturaliteit en ontwikkelingsproblematiek. Verder komt een meer uitgebreide kennismaking met het land van bestemming aan bod.
  • Vertrekkersweekend: 6-7 juli - Pulcinella - Antwerpen
   Op het vertrekkersweekend (6-7 juli 2014) gebeurt  de concrete reisvoorbereiding.
 • Je spreekt goed Frans (Congo) of Spaans (Nicaragua).
 • Je verwacht geen tweede zit.
 • Je betaalt 250 EURO aan USOS en een dagelijkse bijdrage voor de gastfamilies.

Heb je interesse? Kom naar één van onze infosessies.Link: http://www.usos.be