Naar CO2-neutrale onderzoeksvluchten via Wildlife Works

Date: 15 November 2016

Venue: Universiteit Antwerpen - Campus Drie Eiken, Promotiezaal Gebouw Q - Universiteitsplein Wilrijk (route: UAntwerpen, Campus Drie Eiken)

Time: 4:00 PM - 5:45 PM

Organization / co-organization: Global Change Ecology Centre

Short description: Het Global Change Ecology Centre organiseert een lezing over CO2-compensatie van vliegtuigreizen voor onderzoek.

Het Global Change Ecology Centre (GCE) nodigt u op 15 november 2016 uit op campus Drie Eiken, gebouw Q, voor een presentatie over CO2-compensatie van vliegtuigreizen in het kader van onderzoek.  Het onderzoek van het GCE benadert de invloed van globale veranderingen op natuurlijke ecosystemen vanuit verschillende oogpunten: klimaatsopwarming en extreme klimaten, invasieve planten en dieren, veranderingen in de natuurlijke cyclus van cruciale elementen (zoals stikstof en fosfor), habitatfragmentatie,... Naast de ambitie om baanbrekend onderzoek uit te voeren, willen we dit ook op een duurzame manier aanpakken. Het GCE wil daarom vanaf 1 januari 2017 alle onderzoeksgerelateerde vluchten CO2-neutraal maken en zo een voortrekkersrol spelen in duurzaam onderzoek aan de UAntwerpen. We hopen dat andere onderzoeksgroepen binnen de UAntwerpen mee  in ons project zullen stappen.

Op 15 november 2016 zal Dr. Mwangi Githiru van Wildlife Works het specifieke REDD+ project komen toelichten waarmee het GCE willen samenwerken voor CO2-compensatie. Dit REDD+ project situeert zich in zuid-oost Kenia, waar het team van Erik Matthysen binnen GCE al 20 jaar ecologisch onderzoek uitvoert (samen met de Universiteit Gent). Dr. Githiru was jarenlang actief binnen dit onderzoek, eerst als doctorandus in Oxford en vervolgens van 2004 tot 2006 als postdoc aan de UA, en verleent nog steeds logistieke en wetenschappelijke steun aan het onderzoeksproject. Momenteel is hij werkzaam bij Wildlife Works, een van de leidende organisaties wereldwijd in het REDD+ programma. Hij zal meer informatie geven over de doelstelling en werkwijze van dit programma, en het proces van het behalen van de VCS (Verified Carbon Standard) erkenning.

Na deze presentatie zal het GCE team kort de concrete plannen toelichten voor samenwerking met dit project, waarna een netwerkmoment zal plaatsvinden waarbij geïnteresseerde onderzoeksgroepen in interactie kunnen gaan met de iniatiefnemers.

Wij zouden u willen vragen om uw aanwezigheid te bevestigen aan eric.struyf@uantwerpen.be. Bij de receptie wordt u een drankje aangeboden, en zullen Dr. Mwangi Githiru, Prof. Erik Matthysen en Eric Struyf van GCE aanwezig zijn om van gedachten te wisselen.

Het volledige programma ziet er als volgt uit:

- 16:00 – 16:45: Dr. Mwangi Githiru presenteert Wildlife Works

- 16:45 – 17:00 GCE presenteert plannen voor CO2-compensatie

- 17:00 – 17:45: Netwerking- en infomoment

Lokatie: Campus Drie Eiken, gebouw Q, promotiezaal

Datum: 15 November 2016

Tot dan?

Eric Struyf en Erik MatthysenRegistration: e-mail eric.struyf@uantwerpen.be

Contact email: eric.struyf@uantwerpen.be

Link: https://www.uantwerpen.be/gce