Iterative reconstruction for mobile chest tomosynthesis

Datum: 17 januari 2017

Locatie: UAntwerpen, Campus Drie Eiken, Promotiezaal Q0.02 - Universiteitsplein 1 - 2610 Antwerpen-Wilrijk (route: UAntwerpen, Campus Drie Eiken)

Tijdstip: 17 uur

Organisatie / co-organisatie: Departement Fysica

Promovendus: Jeroen Cant

Promotor: Jan Sijbers & Gert Behiels

Korte beschrijving: Doctoraatsverdediging Jeroen Cant - Faculteit Wetenschappen - Departement FysicaAbstract

De X-ray van de thorax (CXR) is een van de oudste technieken voor medische beeldvorming. De lage stralingsdosis en relatief lage kostprijs ten opzichte van CT of andere technieken maken dat de CXR nog steeds veelvuldig wordt gebruikt als eerste stap in de diagnostische beeldvorming van de patiënt. Voor de beeldvorming van minder mobiele patiënten wordt de CXR uitgevoerd aan bed, met een draagbare detector en een mobiel röntgenapparaat.

De interpretatie van de CXR wordt echter vaak bemoeilijkt door overlappende anatomie en suboptimale positionering, zeker bij opnames aan bed. Tomosynthese van de thorax (CTS) lost dit probleem van anatomische ruis op. Bij CTS wordt eerst met een gemotoriseerde röntgenbron een klein aantal frontale X-rays van de thorax genomen vanuit verschillende hoeken, aan een zeer lage stralingsdosis. Vervolgens worden sectiebeelden berekend, evenwijdig met de vlakke detector. De overlappende anatomie wordt op deze wijze terug gesplitst en verdeeld over de verschillende sectiebeelden, waardoor de detectie van bv. longnodules of andere condities in de thorax gevoelig verbetert ten opzichte van een klassieke CXR.

CTS is op dit moment echter enkel beschikbaar op een vast toestel in een röntgenkamer op de afdeling radiologie. In dit werk worden verschillende uitdagingen behandeld voor de ontwikkeling van een mobiele versie van CTS, op basis van een draagbare detector en een mobiele röntgenbron. Er werd onderzocht hoe reconstructies kunnen worden gemaakt met een gevoelig verkleind aantal projecties, en een techniek werd ontwikkeld voor de automatische calibratie van de geometrie. Tot slot werd met een simulatiestudie het klinische potentieel van mobiele CTS geïllustreerd voor patiënten in een afdeling voor Intensieve Zorgen.Link: http://www.uantwerpen.be/wetenschappen