Methodological introduction to randomized controlled trials

Date: 1 March 2013

Venue: IOB - Lange St Annastraat 7 - 2000 Antwerpen

Short description: Gastlezing over Randomized Controlled Trial (RCT).

Deze gastlezing kadert in de vak Evaluating Development Effectiveness (Master Development Evaluation and Management) van het Instituut voor Ontwikkelingsbeleid en -beheer (IOB) van de Universiteit Antwerpen en wordt opgesteld voor het VEP doelpubliek

Randomized controlled trial (RCT) is een methode die we oorspronkelijk kennen uit de gezondheidssector om de impact van een geneesmiddel of therapie te onderzoeken. Deze methode van impact-evaluatie is ondertussen ook populair geworden in andere domeinen, ondermeer ook binnen de sector van de ontwikkelingssamenwerking. Esther Duflo van het MIT Poverty Action Lab (J-Pal) is ongetwijfeld de best gekende vertegenwoordiger van deze strekking en Poor Economics: A Radical Rethinking of the Way to Fight Global Poverty dat ze samen schreef met J-Pal collega A. Banerjee een bestseller.

J-Pal is ondertussen verder uitgebouwd met een aantal regionale zetels, waaronder ook eentje in Europa. Karen Macours behoort tot deze groep van J-Pal onderzoekers. Zij zal tijdens de gastlezing de methodologie van RCT uiteenzetten en deze verder toelichten aan de hand van een praktijkvoorbeeld uit Nicaragua. Karen Macours is professor aan Paris School of Economics en onderzoekster aan het INRA. Haar onderzoek focust op aspecten van plattelandsontwikkeling (zoals toepassing van technologie in de landbouw), arbeidsmarkt en eigendomsrechten in de landbouwsector. Momenteel concentreert haar onderzoek zich voornamelijk op het kwantificeren van de impact van ontwikkelingsprogramma’s.

Bijkomende inlichtingen