De Waarheidscommissie

Datum: 7 - 8 december 2018

Locatie: Belgische Senaat - Leuvenseweg 7 - 1000 Brussel

Organisatie / co-organisatie: NTGent

Korte beschrijving: LezingOver de waarheidscommissie

In De Waarheidscommissie stelt Action Zoo Humain zich luidop de vraag of vele maatschappelijke discussies vandaag hun oorsprong niet kennen in een specifiek hoofdstuk van de Belgische koloniale geschiedenis: de tentoonstelling van ‘exoten’ tijdens de wereldexpo’s. Zowel tijdens de wereldtentoonstelling van 1897 als op Expo ’58 in Brussel werden Congolezen uit Belgisch-Congo en andere Afrikanen opgevoerd in namaakdorpen om als levende attracties het publiek te vermaken. Ze speelden er ‘authentieke’ rituelen na, terwijl het blanke publiek toekeek. De gebeurtenissen kaderden binnen een algemeen racistisch discours rond stereotypering dat zich ook in de rest van Europa verspreidde. Kunstenaars, academici, de overheid en de katholieke kerk droegen bij aan dat discours.

Terwijl het Brusselse straatbeeld vandaag steeds kleurrijker wordt, raken debatten over migratie en racisme oververhit. Zestig jaar na Expo ’58 staan we in het Noordstation en het Maximiliaanpark opnieuw met grote ogen naar de ander te kijken. Kijken we vandaag anders naar de vluchtelingen en migranten op onze straten dan hoe de Brusselaars van 1958 naar de tentoongestelde Congolezen keken? Zijn het fenomeen van de zoo humain en het mechanisme van stereotiepe beeldvorming dat ermee gepaard gaat nog altijd actueel? Is de zoo humain binnengedrongen in onze dagelijkse realiteit?

In december 2018 voert Action Zoo Humain met een comité van kunstenaars, wetenschappers en historici in een waarheidscommissie opnieuw een artistiek onderzoek naar de tentoonstelling van mensen op de wereldexpo’s uit het verleden. Waren de exotische dorpen mensonterend en racistisch of juist het toonbeeld van culturele uitwisseling?
Herbeleef deze historische gebeurtenis en verplaats je in de gevoelswereld van de organisatoren, tentoongestelde volkeren en leergierige bezoekers. Woon zelf hun getuigenissen in woord, dans en muziek bij en ga samen met ons op zoek naar de waarheid.

met spel van o.a. professor Kevin AbsillisInkomprijs: gratis

Inschrijven: reserveren via NTGent

Link: https://www.ntgent.be/nl/producties/de-waarheidscommissie