Downsyndroom: een geïntegreerde aanpak voor een inclusief kwaliteitsleven

Datum: 23 februari 2019

Locatie: Université catholique de Louvain (UCL) - Louvain-la-Neuve Auditoire SOCR Louvain

Tijdstip: 9 - 17 uur

Organisatie / co-organisatie: Belgische Universitaire poliklinieken Downsyndroom

Korte beschrijving: Conferentie downsyndroomOver het congres

Op zaterdag 23 februari vindt voor de zesde maal de Conferentie “Downsyndroom: een geïntegreerde aanpak voor een inclusief kwaliteitsleven” plaats. Ze wordt georganiseerd door een consortium van de Belgische Universitaire poliklinieken Downsyndroom (o.a. UZA, St Luc, VUB Jette, HUDERF, CHU Liège en Charleroi), de Ouderverenigingen en de Universiteit Antwerpen (vakgroep ELIZA/Handicapstudies) en UCL (Psychologie en Geneeskunde). Dit jaar is het de beurt aan de UCL in Louvain-la-Neuve. Het thema is Life Long Learning. Eén van de key-note speakers is de befaamde Mara Dierssen  van de Universiteit van Barcelona, die het zal hebben hersenplasticiteit en omgeving en haar translationeel onderzoek van het effect van epigalocatechinegalaat (EGCG) of groene thee-extract.

Ook zal Marek Wojciechowski (emeritus pediatrie en oprichter van de downpoli UZA) er de Downpas18+ voorstellen. Deze werd ontwikkeld aan de UAntwerpen op basis van een masterproef en kon worden uitgegeven dankzij het Prins Alexander Hulpfonds. Het is een gezondheidsboekje om mensen met downsyndroom, hun gezinnen, artsen en andere gezondheidswerkers bewust te maken van het belang van een goede preventieve gezondheidszorg. Mensen met downsyndroom (er zijn er zo’n 6000 in Vlaanderen) leven steeds langer. Hoe vroeger er wordt geïnvesteerd in leerbevordering, inclusie en gezondheid, hoe beter de kwaliteit van leven.  Verder zijn er ook getuigenissen van mensen met downsyndroom, voordrachten over vroegtijdige stimulatie, levenslang leren, leren lezen, werken met iPad, projectvoorstellingen, om af te sluiten met de regisseur van de succesvolle Vlaamse fictieserie Tytgat Chocolat.

Volledige programma van het symposiumContact e-mail: jo.lebeer@uantwerpen.be

Contact telefoon: 03 265 29 18

Link: https://www.uantwerpen.be/nl/onderzoeksgroep/handicapstudies/navorming/congressen-en-symposia/down-symposium-2019/