Verzwegen Verlangen

Datum: 27 maart 2019

Locatie: Bibliotheek Permeke - De Coninckplein 25-26 - 2000 Antwerpen

Tijdstip: 18.30 - 21.15 uur

Organisatie / co-organisatie: Universiteit & Samenleving

Korte beschrijving: Wetenschap Centraal met Jonas Roelens over de geschiedenis van homoseksualiteit in BelgiƫOver Verzwegen Verlangen

Jonas Roelens schetst de geschiedenis van homoseksualiteit in België, aande hand van gerechtelijke processen, zoals bijvoorbeeld de laatmiddeleeuwse sodomieprocessen in Mechelen.

Jonas Roelens is mede-auteur van het boek ‘Verzwegen Verlangen. Een geschiedenis van homoseksualiteit in België’. Deze geschiedenis werd grotendeels gereconstrueerd aan de hand van gerechtelijke processen, zoals bijvoorbeeld de laatmiddeleeuwse sodomieprocessen in Mechelen.

Nergens in West-Europa werden 'homoseksuele' mannen en vrouwen zo hevig vervolgd als in de laatmiddeleeuwse Zuidelijke Nederlanden. Bovendien waren de straffen bijzonder gruwelijk: wie schuldig werd bevonden aan sodomie werd bijna zo goed als zeker op de brandstapel gegooid.

Tijdens dit wetenschapscafé gaan we dieper in op de religieuze achtergrond van de 'onnoembare zonde', de feitelijke vervolging van deze seksuele handelingen tijdens de late middeleeuwen en de reacties van de stedelijke gemeenschap op de bestraffing van 'de groote ende orrible zonde van zodomye'.Inkomprijs: gratis

Contact e-mail: levenslangleren@uantwerpen.be

Link: https://www.permeke.org/wetenschapscafe