#freethepunani

Datum: 3 februari 2020

Locatie: UAntwerpen, Stadscampus, Grauwzusters, Promotiezaal - Lange Sint-Annastraat 7-11 - 2000 Antwerpen (route: UAntwerpen, Stadscampus)

Organisatie / co-organisatie: Collectief Positief, met ondersteuning van Global Minds

Korte beschrijving: Kick-off event over genitale verminking en oproep voor geldinzameling crisisopvang van kwetsbare kinderen in KeniaOver het event

Collectief Positief gaat altijd en overal op zoek naar positiviteit. Als samenwerkingsverband van jonge dynamische en positieve mensen brengen we maatschappelijke thema’s onder de aandacht. Daarnaast gaan we ook op zoek naar financiële middelen om concrete projecten te ondersteunen. Altijd met een focus op duurzame hulp.

Het eerste onderwerp dat Collectief Positief onder de aandacht wil brengen is vrouwelijke genitale verminking (of Female Genital Mutilation/Cutting - FGM/C), in eerste instantie om het thema in de kijker te zetten, maar ook om een concreet project te steunen. Elke €20 die ingezameld wordt via hun acties gaat rechtstreeks naar Akina Ties.

Akina (Swahili voor familie) Ties is een crisisopvang voor kwetsbare kinderen in Kenia. Zij organiseren Girlie Camps voor meisjes tussen 13 en 17 jaar en leren hen over het belang van onderwijs als opstap voor een beter leven. Één van de redenen dat meisjes in Kenia vroegtijdig stoppen met school is omdat ze genitaal verminkt worden op jonge leeftijd en hierdoor verminderde kansen hebben op emancipatie. In de kampen wordt gewerkt aan zelfvertrouwen en leiderschap zodat jonge vrouwen aan hun eigen carrière kunnen werken en beter voor zichzelf kunnen opkomen.

Om zo veel mogelijk meisjes op kamp te kunnen laten gaan, mobiliseerde Collectief Positief verschillende Antwerpse kunstenaars. Zij maakten A3 kunstwerken die op de kick-off worden tentoongesteld en verkocht ten voordele van de Girlie Camps. Wil jij dus een meisje mee op kamp sturen? Kom dan naar de kick-off en koop jouw uniek exemplaar!

Omdat Collectief Positief naast geld inzamelen ook wil sensibiliseren, start deze kick-off met een documentaire over vrouwelijke genitale verminking, gevolgd door een panelgesprek met een aantal (ervarings)deskundigen.

Programma:
19u30 - 20u00: Onthaal
20u00 - 20u15: Introductie
20u15 - 21u00: 'The Cut: Exploring FGM' - Al Jazeera English
21u00 - 21u45: Panelgesprek
21u45 - 22u00: Onthulling prints
22u00 - ... : Afsluiten en drankje in café in de buurt

Dit project krijgt steun van 11.11.11, Field.community, VLIR-UOS en USOSLink: https://www.uantwerpen.be/nl/projecten/global-minds/sensibilisering/op-en-rond-de-campus/freethepunani/