Dooltocht I A desperate quest to find a base for hope

Datum: 7 februari - 30 augustus 2020

Locatie: M HKA - Leuvenstraat 32 - 2000 Antwerpen

Organisatie / co-organisatie: M HKA

Korte beschrijving: Overzichtstentoonstelling van de Antwerpse kunstenares en ARIA doctoranda Els DietvorstOver de tentoonstelling

Els Dietvorst is een sociaal bewogen kunstenares die haar beeldend werk inzet als middel om maatschappelijke betrokkenheid te creëren. Zij vindt hoogstpersoonlijke uitdrukkingsvormen in de uiteenlopende media die ze bespeelt. Haar werk richt zich op de vele vormen van sociale communicatie en interpersoonlijke relaties en conflicten. Dit uit zich in indrukwekkende sociaal-artistieke projecten, zoals De terugkeer van de zwaluwen (1999–2004) in de Brusselse Anneessenswijk of Koningskinderen (2003) in de jeugdgevangenis van Mol. Dietvorst heeft daarbij ook specifieke aandacht voor de positie van de buitenstaander en richt haar blik − soms gespreid over meerdere jaren − op personen en gebeurtenissen die anders onopgemerkt zouden voorbijgaan. Zo volgde zij in 2003 Luigi, een Italiaanse migrant die zijn schapen hoedt op de oevers van het kanaal Brussel-Charleroi, en maakte een authentiek portret van hem in Lied voor de prijs van een geit.

Het oeuvre van Els Dietvorst draait rond samenwerking, communicatie en sociale en ecologische bewustwording. De tentoonstelling *Dooltocht/A desperate quest to find a base for hope zoekt een register om deze complexiteit in te presenteren, want hoe daadkrachtig haar kunst ook is, in wezen gaat ze om fragiliteit, transformatie en metamorfose. De specificiteit en diversiteit van haar mediagebruik hangt hiermee samen. *Dooltocht/A desperate quest to find a base for hope wil hiervan een samenhangend beeld brengen, met scherpe keuzes, eigenzinnig gepresenteerd, en met ruimte voor tijd en verbindingsmogelijkheden.

Foto M HKAContact e-mail: aria@uantwerpen.be

Link: https://www.muhka.be/nl/programme/detail/1397-els-dietvorst-dooltocht-i-a-desperate-quest-to-find-a-base-for-hope