Duizend neutrino's en atoombommen. Hoe fundamenteel onderzoek leidt tot gevaarlijk spel

Datum: 22 oktober 2020

Locatie: ONLINE - - -

Tijdstip: 14.15 uur

Organisatie / co-organisatie: Universiteit & Samenleving - team Wetenschapscommunicatie

Korte beschrijving: Spectrumlezing door Maja Verstraeten (UAntwerpen)Over Spectrum

Neutrinos zijn even mysterieus als dat ze overvloedig zijn. Miljarden neutrinos passeren op dit moment door iedere vierkante centimeter van de aarde, ook door jou! De meeste neutrinos zullen los door de aarde heen vliegen, zonder ook maar één keer te botsen. Neutrinos zijn dan ook waanzinnig moeilijk experimenteel te detecteren.

We volgen het pad van de briljante wetenschappers die naarstig op zoek gingen naar deze spookdeeltjes. Ze werden gedreven door nieuwsgierigheid, hunkerend naar meer begrip over de fundamenten van ons universum. Zij ontdekten echter meer dan hen lief was. Hun onderzoek zou leiden tot het meest verwoestende dat de mensheid ooit heeft voortgebracht. Zij moesten beslissen over de toekomst van de mensheid. Of toekijken hoe de vijand dat deed.

Spectrum biedt donderdagnamiddaglezingen door wetenschappers van de Universiteit Antwerpen en verwante instellingen, afgewisseld met alumni en sprekers uit verschillende sectoren. Spectrum maakt actuele wetenschap, onderzoek en cultuur toegankelijk voor alle geïnteresseerden, ongeacht de leeftijd. Voorkennis is niet vereist.

Het programma is onder voorbehoud van eventuele wijzigingen of annuleringen ten gevolge van factoren die bij de samenstelling nog niet bekend waren. Kijk hier voor actuele informatie.Inkomprijs: zie website

Inschrijven: zie website - inschrijven kan tot maandag 19 oktober 10 uur

Contact e-mail: spectrum@uantwerpen.be

Contact telefoon: 03 265 31 35

Link: https://www.uantwerpen.be/spectrum