3D-meting doet je fietshelm beter zitten

Datum: 29 mei 2015

Inleiding: Een fietshelm die niet perfect op je hoofd past, een kledingstuk met aanduiding 'one size fits all' dat toch verre van goed zit...: we kennen het allemaal wel. Moderne 3D-meettechnieken kunnen hier een grote meerwaarde betekenen.

Antropometrie, of het meten van de mens, is eeuwenoud. Het lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het uiteraard niet: de menselijke anatomie varieert immers enorm. Het belang kan niet onderschat worden, want goede metingen zijn noodzakelijk om producten zoals meubels, kleding en prothesen zo ergonomisch mogelijk te ontwerpen.

“Het traditionele meetlint schiet echt tekort”, vertelt Stijn Verwulgen, verbonden aan de onderzoeksgroep Productontwikkeling van UAntwerpen. “Dat heeft iedereen al wel eens aan den lijve ondervonden. De fietshelmen die je vandaag in de winkel vindt bijvoorbeeld passen wel ongeveer maar je merkt meteen dat er ruimte is voor verbetering.”

Metingen in 3D zijn de sleutel tot die verbeteringen. “Met de modernste scantechnieken kunnen we het menselijke hoofd veel efficiënter in beeld brengen”, zegt Toon Huysmans (iMinds-Vision Lab, UAntwerpen). “Dankzij dit onderzoek kunnen we de vorm van iemands hoofd voorspellen met slechts een klein aantal opmetingen. Die maatname kan in een winkel gebeuren. De fietshelm van de toekomst bijvoorbeeld zal dus veel beter aansluiten bij je hoofd.”

Nieuwe gegevens

De Antwerpse wetenschappers werken onder meer samen met 3D-pionier Materialise en helmenproducent Lazer Sport. Verwulgen: “De industrie is erg geïnteresseerd in ons onderzoek. Met 3D-technieken komt er een enorme hoeveelheid nieuwe gegevens ter beschikking. Dat gaat in de toekomst leiden tot wezenlijke verbeteringen aan heel wat producten.”

Op dinsdag 2 juni organiseert UAntwerpen in het kader van het onderzoeksproject CADANS een seminarie voor wetenschappers, KMO’s en grote bedrijven. Tijdens het seminarie wordt een stand van zaken opgemaakt van het moderne antropometrieonderzoek, aan de hand van de nodige praktijkvoorbeelden.

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/journaal/2.39141?video=1.2354331Link: http://cadans.uantwerpen.be/