Onderzoekers werken samen met Museum Mayer van den Bergh

Datum: 4 juli 2015

Inleiding: Onderzoekers van het Antwerpse Departement Geschiedenis en van het nieuwe Antwerp Research Institute for the Arts (kortweg ARIA) werken samen met het Museum Mayer Van Den Bergh in een vijfjarig project dat de stichters van deze uitzonderlijke collectie voor het voetlicht halen.

Verzamelaar Fritz Mayer van den Bergh (1858-1901) stierf jong, op de leeftijd van 43 jaar. Na zijn dood realiseerde zijn moeder Henriëtte Mayer van den Bergh (1838–1920) zijn levensdroom: ze bouwde een museum voor de indrukwekkende collectie die haar zoon op korte tijd had verzameld. Meer dan honderd jaar later is er nog weinig geweten over de persoon van Fritz Mayer van den Bergh. Wel bezit het museum enkele honderden foto’s  die een inkijk geven in zijn leven en dat van de mensen in zijn omgeving. Een heel netwerk van vrienden en verwanten komt er in tevoorschijn. Het zijn vaak bijzondere beelden, waarachter vele verhalen schuilen. Ze roepen vele vragen op. Wie zijn deze mensen? Wat is hun onderlinge relatie? De komende vijf jaar wil het museum voor het eerst zijn eigen geschiedenis ontrafelen en in een bredere historische context plaatsen.

Het museum laat zich daarbij bijstaan door onder andere onderzoekers van het Departement Geschiedenis van de Universiteit Antwerpen en van ARIA. Dit laatste instituut is een samenwerking tussen de Universiteit Antwerpen en de zogenaamde Schools of Arts van de Antwerpse associatie:  het Koninklijk Conservatorium, de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en Sint Lucas Antwerpen.

In de loop van de komende vijf jaar zullen er tussentijdse presentaties en evenementen worden gepland. Zo loopt er nog tot 8 oktober 2015 een kleine ‘focustentoonstelling’ In the Picture in het Museum waarop een deel van het fotoarchief wordt voorgesteld. 2020 wordt een groot feestjaar, waarin Fritz Mayer van den Bergh en zijn moeder Henriëtte helemaal voor het voetlicht komen.

Link: http://www.museummayervandenbergh.be/Museum_MayerVanDenBergh_NL