Studenten leren denken vanuit andere religies

Datum: 2 november 2015

Inleiding: Met steun van de Stichting Cusanus bevordert UAntwerpen de interreligieuze dialoog bij haar studenten én bij een breed publiek.

"Studenten kunnen zo mee de boodschap van vrede en verzoening tussen de godsdiensten uitdragen", klinkt het bij de stichting.

De Stichting Cusanus werd opgericht in 2005 en genoemd naar de Duitse theoloog en filosoof Nicolas Cusanus. Die zette zich in de vijftiende eeuw in voor de vrede tussen de verschillende godsdiensten. De stichting betuigt eer aan de Belgische Witte Pater Charles Deckers, die op 27 december 1994 samen met drie collega's vermoord werd in Tizi-Ouzou in Algerije. Deckers ijverde er jarenlang voor de toenadering en vrede tussen mensen met verschillende religieuze overtuigingen.

“Met de stichting financieren we sociale projecten voor kwetsbare groepen in onze samenleving, maar ook in ontwikkelingslanden”, vertelt Yvan Deckers, neef van Charles. “Daarnaast ondersteunen we ook verscheidene initiatieven die de interreligieuze dialoog bevorderen. Dat doen we bijvoorbeeld in samenwerking met de gemeenschap van Sant’Egidio in Antwerpen.”

Actief pluralisme

Vanaf het academiejaar 2016-17 start er ook een project in samenwerking met de Universiteit Antwerpen. De studenten van de master internationale betrekkingen in de Faculteit Sociale Wetenschappen zullen een vak rond de rol van de interreligieuze dialoog in conflictpreventie en -oplossing aangeboden krijgen. Masterstudenten uit andere opleidingen zullen het vak ook als keuzevak kunnen volgen.

“De precieze invulling van het vak laten we natuurlijk over aan de docent”, legt Yvan Deckers uit. “Voor ons is het erg belangrijk dat studenten kunnen gevormd worden. Zo kunnen ze de switch maken en leren ze denken vanuit andere religies. De actief pluralistische context van de Universiteit Antwerpen is ideaal voor dit initiatief.”

Naast het opleidingsonderdeel zal de ‘Cusanus Grant’, goed voor 50 000 euro, ook gebruikt worden om allerlei activiteiten te organiseren voor een breed publiek van geïnteresseerden. Dat zal gebeuren in de schoot van het Centrum Pieter Gillis, het reflectiecentrum voor actief pluralisme van de Universiteit Antwerpen.

STichting Cusanus
V.l.n.r. Yvan Deckers, Stichting Cusanus, Willem Lemmens Centrum Pieter Gillis, Johan Meeusen vice-rector

Url: http://www.stichtingcusanus.org