Handschoen met sensor helpt in strijd tegen drugssmokkel

Datum: 5 november 2015

Inleiding: Karolien De Wael (UAntwerpen) ontwikkelt betrouwbare en snelle manier om drugs te detecteren

Drugsdealers worden steeds inventiever in hun smokkelmethoden, van de klassieke bolletjes tot het vermommen van cocaïne als zwarte printerinkt. Prof. Karolien De Wael en haar team (UAntwerpen) ontwikkelen elektrochemische (bio)sensoren die cocaïne snel en effectief detecteren. “We bouwen ze nu zelfs in een handschoen in, wat analyses ter plaatse mogelijk maakt.”

Douaniers op Zaventem en in de haven van Antwerpen kijken reikhalzend uit naar een betrouwbare, snelle en selectieve test om een verdacht poeder te classificeren als zijnde cocaïne of niet. Als de douane vandaag een verdachte container onderschept, of mensen of bagage wil screenen op de aanwezigheid van cocaïne, dan maken ze klassiek gebruik van kleurtesten.

“Die testen zijn snel en gebruiksvriendelijk, maar de kleurverandering is niet altijd even eenvoudig te interpreteren. Bovendien geven andere stoffen zoals chloorpromazine, lidocaïne en andere geneesmiddelen soms een positief resultaat waardoor ladingen en personen vaak onterecht worden vastgehouden. Net om deze reden dient de kleurtest steeds bevestigd te worden in een gespecialiseerd labo, maar dat kost tijd en geld”, zegt prof. De Wael, verbonden aan het Departement Chemie van UAntwerpen.

Hoe kunnen we cocaïne ter plaatse op een reproduceerbare, gevoelige en vooral selectieve manier detecteren? Elektrochemische (bio)sensoren lijken hiervoor uitermate geschikt. De intense samenwerking tussen prof. De Wael, medewerkers van het labo drugs van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) en van de University of California (San Diego) resulteerde in de ontwikkeling van een elektrochemische vingertip(bio)sensor.

“Die sensor willen we implementeren in een handschoen”, aldus De Wael. “Zo zullen we cocaïne ter plaatse kunnen detecteren zonder enige voorbehandeling. En dat op een betaalbare manier, want we schatten de kostprijs per handschoen op minder dan 1 euro. De doeltreffendheid van het opnemen van de elektrochemische handtekening van straatstalen opent bovendien de deur om andere drugs op dezelfde manier ter plaatse te analyseren.”

Concept: Het sensoroppervlak, bestaande uit een grafiet werkelektrode (WE), een zilver referentie-elektrode (RE) en een tegenelektrode (TE), wordt aangebracht op de wijsvinger van de handschoen en verbonden met draagbare meetapparatuur. Op de duim wordt een geleidende gel aangebracht (A). Vervolgens beweegt men het sensoroppervlak over het verdachte poeder zodat een kleine hoeveelheid op de sensor achterblijft (B). Om de elektrochemische cel te vervolledigen maakt men vervolgens contact tussen de gel en de sensor door de vingers samen te brengen (C) waarna de elektrochemische handtekening wordt opgenomen en informatie over cocaïne én de versnijdingsmiddelen wordt bekomen (D).

De eerste veelbelovende en conceptuele resultaten werden beschreven in de masterscriptie van Nick Sleegers, onder begeleiding van doctoraatstudent Mats de Jong. De scriptie kreeg begin november alvast een mooi plekje op de longlist van tien werken geselecteerd voor de Agoriaprijs 2015. De Agoriaprijs bekroont creatief technologisch onderzoek van jonge wetenschappers.Link: https://www.uantwerpen.be/en/rg/axes/