Het knippen en plakken van je tijd is verre van evident

Datum: 30 november 2015

Inleiding: Interview met een Toplina Puttemans (34), werkstudent aan de Faculteit Ontwerpwetenschappen.

Toplina Puttemans (34) is werkstudent aan de Faculteit Ontwerpwetenschappen. Ze is werkzaam als architecte, heeft een gezin en volgt de masteropleiding monumenten- en landschapszorg. Er is veel kunst- en vliegwerk voor nodig, maar volgend jaar zit Toplina eindelijk in haar afstudeerjaar!

Wat was je drijfveer om de opleiding monumenten- en landschapszorg aan te vatten?
Ik ben er een beetje ingerold. Van opleiding ben ik architect. Na mijn vijfjarige opleiding volgde nog een stageperiode van twee jaar die ik zelf spreidde over drie jaar. Ik koos er bewust voor mijn stage bij drie verschillende werkgevers te volgen: een aannemersbedrijf, een architectenbureau en een bureau voor conservatie. Deze opleiding leek de ideale aanvulling op mijn diploma en carrière als zelfstandig architect.

Je hebt er dus al acht jaar studie opzitten en bent nu al twee jaar bezig met je huidige opleiding. Waar haal je de energie vandaan?
Ik ben vooral begonnen met ongelooflijk veel ‘goesting’. Ik heb er nooit aan getwijfeld om deze opleiding te volgen: het was een logisch vervolg. Er was gewoon erg veel zin aanwezig om meer over het vakgebied te leren.

Hoe moeilijk is het voor jou om tijdens colleges aanwezig te zijn? Zijn er bepaalde colleges die je zeker moet of wil bijwonen?
De aanwezigheid tijdens colleges ligt zeer moeilijk. Vorig jaar ondernam ik een poging om vier vijfde te werken, maar dat heb ik inmiddels al weer opgegeven. Het is niet zozeer de inhoud, maar vooral de zwaarte van sommige opleidingsonderdelen die moeilijk is in te schatten. Sowieso ga ik voor een deeltijds traject, maar het blijft een puzzel. Het knippen en plakken van mijn eigen tijd is verre van evident.

Wat vind je het moeilijkst aan de combinatie werk en studie? Is er een bepaald moment dat voor jou tot nu toe het zwaarst doorweegt?
Vooral een praktisch opleidingsonderdeel is moeilijk. Het zou een pak makkelijker zijn als deze opleiding in avondonderwijs werd georganiseerd. Voor de meesten gaat het om een tweede masterdiploma. Deze opleiding trekt dus veel werkstudenten aan, maar wordt toch voornamelijk in dagonderwijs georganiseerd.

Zou je één gouden tip kunnen formuleren voor iemand die twijfelt om al dan niet een studie als werkstudent aan te vatten?
Dat vind ik erg moeilijk. Ik zou het misschien algemeen willen formuleren: wees flexibel. Ik probeer als zelfstandig architect heel flexibel om te gaan met werkuren. Voor het verwerken van opdrachten is de work load vaak moeilijk in te schatten: dus trek genoeg tijd uit en schrap op tijd één of meerdere opleidingsonderdelen, als je voelt dat het niet lukt.

De combinatie van werk en studie, met eventueel een gezin, een sociaal netwerk en de nodige vrijetijdsactiviteiten, kan hectisch zijn en behoorlijk doorwegen. Wie moeilijkheden ondervindt bij het samenstellen van het traject, kan steeds terecht bij de facultaire studietrajectbegeleider. Wie de combinatie werk en studie moeilijk kan hanteren, is steeds welkom voor een gesprek bij Centrum WeST: elke maandagavond tussen 17 en 19 uur (vrije permanentie) of overdag (na afspraak).