Chemicus wint Masterclass Wetenschapscommunicatie

Datum: 1 maart 2016

Inleiding: Qi Xin, doctoraatsbursaal bij het Laboratorium Adsorptie en Katalyse (Faculteit Wetenschappen), is de winnaar van de Masterclass Wetenschapscommunicatie 2016.

Met zijn presentatie "Wat als.. de verwerking van uitlaatgassen goedkoper en duurzamer kan gebeuren?" werd Qi Xin als laureaat verkozen door een vierkoppige jury. Katleen Bracke (VRT-radio), Sakina Elkayouhi (StampMedia), Bruno Hoste (Onderzoek & Innovatie UAntwerpen) en Jan Dries (diensthoofd Communicatie UAntwerpen) waren lovend: "Qi vertelde heel duidelijk en gestructureerd, met goede metaforen. Hij is heel expressief, was duidelijk goed voorbereid en maakte op een goede manier gebruik van humor."

In een korte uiteenzetting toonde de chemicus hoe zijn onderzoek moet leiden tot goedkopere en meer duurzame materialen in de auto-industrie. "Binnenin elke auto zit er een zogenaamde katalysator. Die heeft als taak de toxische uitlaatgassen die uit de motor komen, om te zetten naar minder schadelijke producten. Om dit te kunnen doen, heeft de autokatalysator drie zeer schaarse elementen nodig, namelijk platina, palladium en rhodium. Door hun zeldzaamheid en de hoge vraag ernaar vanuit de auto-industrie, gaat de voorraad hiervan al binnen 40 jaar uitgeput zijn. Meer nog, een kilogram van deze materialen kost nu al meer dan 30 000 euro en hun prijs gaat nog fors stijgen in de nabije toekomst."

"Daarom is het doel van mijn onderzoek hiervoor een goedkoper alternatief te vinden," gaat Qi verder. "En koper blijkt hier de beste keuze te zijn. Waarom? Koper is goedkoop (kost momenteel slechts 2 euro per kilo) en naast een grote voorraad, kan men koper ook 100% recycleren. Op die manier kunnen we dus een duurzame en recycleerbare katalysator produceren en dit niet ten koste van onze planeet."

De Masterclass Wetenschapscommunicatie geeft een perfect podium voor jonge wetenschappers als Qi. "Het was zeer fijn om mijn doctoraatsonderzoek aan een breed publiek uit te leggen," vertelt Qi. "Ik heb tijdens de masterclass ook veel bijgeleerd over interessante onderwerpen uit andere studiedomeinen. Een wetenschappelijk onderzoek uitleggen aan mensen zonder vakgerelateerde achtergrond is zeer moeilijk, maar dat is precies wat wij als wetenschappers nodig hebben om de wetenschap te promoten bij het grote publiek."

Url: https://www.uantwerpen.be/nl/onderzoek-en-innovatie/doctoreren-en-postdoc/antwerp-doctoral-school/kalender-en-oproepen/wedstrijd-wetenschapscommunicatie/